Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191106

HMS Gladan

Under morgonen lättade vi ankar från vår ankringsplats utanför ön Porto Santo för att genomföra en kortare seglats till grannön Madeira och staden Funchal.

Under dagen var vindarna på vår sida och vi kunde segla loss från ankringsplatsen. Vi hade även medvind hela vägen vilket innebar att vi för första gången under denna elevperioden kunde segla med bedfocken. Bredfocken är ett råsegel och ser ut som ett segel från ett vikingaskepp. När man sätter bredfocken så äntrar fyra toppgastar upp till rået och börjar lossa beslagsbanden kring seglet och på orden ”Klart falla!” släpper man seglet som sedan fylls med vind på ett väldigt snyggt sätt.

När vi seglade med vinden så märkte vi inte av vindstyrkan lika mycket, dock hade vi ganska höga dyningar i sida vilket gjorde att fartyget rullade ganska kraftigt. Då är det extra viktigt att hålla i sig både på och under däck. Den fria vakten som vilade på trossbotten var inte beredda på de kraftiga rullningarna och kasade runt på den hala durken, detta bidrog till mycket skratt.

Eftersom vi under den kommande seglatsen till Santa Cruiz de La Palma väntar oss hårdare vindar har vi revat storseglet. Det innebär att man minskar seglets storlek för att kunna segla i hårdare vind utan att riskera att seglet går sönder. Men först väntar lite permission i Funchal.
Staden Funchal är mest känd för sitt vin och så klart för att vara fotbollspelaren Cristiano Ronaldos hemstad. Det ska bli spännande att få upptäcka den!

Hälsningar kd Wallin och kd Norman Larsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *