Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191108

HMS Gladan

Första resebrevet för mig denna seglats! Och vem är jag då? Jo, mitt namn är Ida Lindeborg och jag reser här ombord precis som de andra killarna som kadett. Jag läser SOU med inriktning systemteknik. Inte lika vanligt för tjejer att läsa och jobba som tekniker, vilket gör att jag är den enda tjejen i detta gäng. Men jag trivs med alla killar jag har i min pluton.
Och jag trivs här ombord också! Detta blir min femte segling ombord på skonerterna. Första gången 2013, som elev och nu är jag här som kadett. Oj vad tiden går!

Klockan är just nu 02:00, någonstans ute på det stora havet. Det regnade tidigare lite till och från, sjön är inte så snäll just i natten och det blåser, mycket! Upp till 18-20 m/s i vindbyarna!

Vi lämnade Funchal strax efter 10:00, igår torsdag. Vi gick ut och la oss strax utanför Funchal och egentligen bara väntade på att tiden skulle gå, så vi kunde sätta kurs mot La Palma. Det ska blåsa så pass mycket och vara medvind hela vägen ner till Kanarieöarna, vilket gör att vi i detta skede, med den farten vi har just nu, kommer vara framme redan nu på morgonen. Och vi har inte tillstånd att förtöja förens på lördag eftermiddag. Men vi har legat och myst i det här fantastiska vädret utanför Madeiras kust fram till kvällen. Vi har haft 27 grader och solsken hela dagen!! Något varmt när man jobbar på däck, men man får inte klaga när vi vet att värmen är helt borta hemma i Sverige.

Verksamheten innan vi satte kurs mot La Palma har varit att våra kära kadetter som läser till nautiker fick öva manövrering vid man överbord. Det fick bli en kulfändert som blev sjösatt, istället för en kadett! Det verkar ha varit en givande lektion/moment för de tre killarna.
Efter lunch var det dags för lite segelexercis. Vi fick vända lite med fartyget, vilket blev ganska konstig egentligen med tanke på att det i stort sätt inte blåste något. Men det var bra övning för Timmer att få öva på att ge ut ordar och ha oss som kött.

Sen har vi egentligen bara tagit det lugnt på däck, småpillat med lite olika saker och bara tagit vara på solen innan den försvann bakom horisonten. När vår sida gick på andra plattvakten vid 18:00 var Sekonden påklädd upp till öronen med regnkläder och vindjacka. ”Det kommer bli regn, mycket, förmodligen med inslag av åska” sa han under vaktuppställningen. Vi klär på oss regnkläder, för säkerhetsskull. Men nej, inget regn blev det! Vi klarade oss undan det stora molntäcke som kom smygande bakifrån när vi lämnade Madeira bakom oss. Men några lokala skurar har kommit för det andra gänget fram till 00:00. Vi har inte haft några regnskurar just denna vakt, men det är översköljande sjö, så blött på däck blir det ändå. Skönt att vara föreberedd än att stå på halvdäck som 3:O och bli översköljd och genomblöt…

Men som sagt, natt ett av tre nu den här sista veckan. Vid den här tiden om en vecka får man äntligen sova i sin egen säng där hemma. Jag börja lessna lite på att inte kunna sova i min hängbinge när det går för mycket och ojämn sjö. Bingen slår runt som en jojo, omöjligt att sova! Så vissa nätter spenderar jag på durken på trossbotten. Men det har nästan blivit en vana att sova/vila på hårt underlag. Oavsett om det är på däck eller på trossbotten.

Men nu tänkte jag avrunda detta resebrev. Vilket förmodligen blir mitt sista resebrev någonsin som elev på dessa fartygen. Det har varit en ära att få segla med alla dessa gånger, och vem vet, en dag kanske jag står här som skeppare..?

Tack för mig och god natt!
123 Lindeborg

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *