Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191104

HMS Gladan

En desorienterad kadett blir väckt på trossbotten 03:30 på morgonen, det lutar, mycket. Han fattar det dåliga beslutet att ta på sig strumporna först, detta i kombination med blankt trägolv och cirka 20⁰ lutning. Likt ett curling-klot glider han fram längst golvet, till en början långsamt och majestätiskt. För att därefter få upp farten och börja avverka ytor han tidigare bara kunnat drömma om.

Det här har varit vår verklighet den senaste tiden. Med god vind i seglen och ett böljande Atlanten runtom oss. Vädret har på inget vis varit dåligt, men vi hade en tuff natt med ihärdigt duggregn.

Det tog nästan knäcken på oss.

Men vi repade oss och kom tillbaka starkare än tidigare, och i skrivande stund har vi knappa 30 nautiska mil (5,5 landkrabb-mil) kvar till vårt nästa stopp, en ankringsplats utanför Porto Santo, en liten ö belägen strax norr om Madeira. Ön som tidigare varit bebodd av bland annat Cristopher Columbus, huserar i dag istället turister med sandaler och strumpor.

Tyvärr för oss får vi ej beträda denna Ö, ty vi inväntar kajplats på Madeira. Men vi är inte bittra. Det ska dock bli väldigt skönt att slippa lutandet.

Utöver goda vindar och ett lutande skepp har tiden till sjöss präglats av glädje och allsång på trossbotten, det gäller att ha en god uppladdning inför det fyra timmar långa vaktpasset. Allsången hjälper oss att härda ut i alla väder, från strålande sol till intensivt duggregn och nästan översköljande sjö.

Ett annat kärt återseende ska bli mobiltäckning. Att kunna uppdatera sig om omvärldsläget och prata med sina anhöriga, eller videochatta med sina husdjur, är något många har sett fram emot. Turligt nog är vi inte helt avkapade från omvärlden här ute på havet, kl. 13:30 varje dag har vi vår egen Bengt Magnusson™ som uppdatera oss på det senaste. I dag (2019-11-03) fick vi bland annat höra om hur en utrotningshotad knölval numera är på uppgång, och nästan i nivå med 1890-års knölvalsbestånd, spontana jubel och applåder bröt ut bland oss ombord när nyheten lästes upp.

Under dagen utfördes tillsyn av diverse säkerhetsmateriel ombord av oss kadetter. Det innefattade bland annat kontroll av överlevnadsdräkter, flytvästar och torrdräkter. Turligt nog fanns det protokoll att följa, annars hade kadetten blivit rejält förvirrad och utkomsten av tillsynen okänd. Nu gick all materiel igenom utan anmärkning. Tur var väl det, annars hade situationen blivit lite obekväm här, mitt ute på öppet hav.

Ett annat mer långtgående projekt ombord är mustasch-odlingen som pågår på bred front. Från fartygschefen ner till minsta kadett pryds överläppen av mustasch i varierande modell, det är således en extra stilig besättning som kliver i land på Madeira om ett par dagar.

 

Till er som väntar på oss, vi är snart hemma igen!

Puss & Kram

Kd. J. Björnström & Kd. D. Olsson (bägge med ”mustasch”)

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *