Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191027

HMS Gladan

God kväll!

Det är söndag och de första dygnen till sjöss är till ända och dagen har gått i förberedelsernas tecken inför vårt första hamnbesök.

Klockan har slagit 19:00 och vi ligger till ankars strax utanför Cadiz i södra Spanien. Framför oss har vi en fin natt med ankarvakt som vi kadetter genomför för att kontrollera att vi inte draggar. Imorgon anlöper vi hamnen där vi kommer att vara förtöjda fram till onsdag morgon innan vi ger oss av mot vår nästa destination som är Madeira. Delar av besättningen kommer att få permission för att uppleva den anrika staden Cadiz.

Dagen har bestått av fint väder, mycket vind och stora dyningar som kommer från tidvattnet. Besättningen har mått bra trots dyningarna och vi har arbetat på bra. Vi har under dagen förberett Gladan för att se fin ut inne i hamnen. Mässing har putsats och bordläggningen har skrubbats, allmän örlogsmässighet råder på detta fina fartyg. Vi har även hunnit med lektioner och ett träningspass. Lektionerna innehöll förtöjningsanordningar, tamparnas placeringar och benämningar, alltså allmän kännedom om förtöjning. Vi hade lektioner i kasttåg, hur vi kvajlar upp tampen och hur vi kastar på rätt sätt. Jag Christian fick ära att leda ett träningspass ombord för kadetter och befäl. Det blev ett något så effektivt pass då det var kort och intensivt som berör alla muskler i kroppen. Strax innan träningen serverades allemans kaffe och gofika i solen på däck, välförtjänt! Till middag serverade kockarna tacos vilket var helt underbart, som tidigare resebrev har nämnt så går det inte någon nöd på oss matmässigt ombord.

Tiden går snabbt när man har roligt och vi är redan inne på vår tionde vecka under specialistofficersutbildningen och imorgon börjar vår andra vecka ombord på HMS Gladan.

Det ni läst här ovan har författats av en blivande skeppstekniker, 232 Engdahl, och en blivande nautiker, 224 Paus. Trevlig kväll!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *