På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 191031

HMS Gladan

Gokväll!

Jag heter Emil Jonasson och är 23 år. Jag gjorde GMU 2016 och mönstrade därefter ombord som motorman på HMS Trossö.

Klockan är strax efter midnatt och babords-vakt har nyligen satt sina poster.
Det är första natten till sjöss efter hamnbesöket i Cadiz. En stad som gav besättningen ett par härliga dagar med sol och återhämtning. Under vistelsen i Cadiz besökte några av oss stranden där Halle Berry kom upp ur vattnet i den 20:e James Bondfilmen, ungefär så mycket historia vi gav oss in på.

Morgonen bestod av purrning i vanlig ordning, härlig frukost, morgonuppställning och genomgång av dagen, morgonstädning och mässingsputs för att därefter klargöra för losskastning.
Vi kastade loss ifrån Cadiz strax efter kl. 10:00 och påbörjade resan över mot Madeira. En losskastning som bestod av lite dimma men efter att vi passerat ut ifrån Cadiz resulterade det i lika bra väder som de andra dagarna vi har haft till sjöss. Dagen bjöd på lite för dåliga vindar vilket resulterade i att vi inte kunde gå enbart för segel utan fick även stötta lite med motordrift.
Tack och lov så har vi ett födelsedagsbarn i gruppen vilket resulterade i gofika, något som uppskattas av besättningen.
Innan ombordmönstringen på HMS Gladan så var mina förhoppningar inte särskilt höga. Jag tror det var lite tack vare att den förra gruppen hade ett så pass hårt väder och dåliga förutsättningar.
Vår grupp däremot. Vi har nog fått raka motsatsen till vad våra kollegor utsattes för. Vi har haft stor sol, svaga vindar, låg sjö och en underbar stämning ombord.
Jag njuter varenda dag, att vi får ha fartyg som ”klassrum” är helt fantastiskt. Förmågan att kunna sitta nere på trossbotten för att ha lektion, till att kunna gå upp och titta ut över en spegelblank horisont.
Har definitivt fått ett minne för livet och en upplevelse man kommer tänka tillbaka på när man är äldre.
Trots allt det fina den här utbildningen ger så ser man självklart fram emot att få komma hem till sina nära och kära. Jag längtar däremot efter att kunna få sova i en säng som inte gungar, till sin alldeles egna toalett eller bara få lägga sig i soffan och göra absolut ingenting.

Som avslut så vill jag hälsa till familjen där hemma, ses snart!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *