Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190921

HMS Gladan

2019-09-21 Kl 01:08 UTC. Engelska Kanalen, strax söder om Portsmouth och Isle of Wight.

Så här när slutet på hundvakten nalkas ska det bli skönt att snart få gå och lägga sig en stund. Dag två på etappen mellan Den Helder och La Coruña har gått bra och vi har gjort väldigt god fart. Samtliga ordinarie segel har varit satta.

Jag är 2.O (andre officer) ombord och ansvarar för navigationen samt fartygets säkra framförande. Jag har varit ombord sedan i januari och börjar känna mig hemma med tjänsten ombord på flottans segelfartyg. Till vardags jobbar jag på 42:a minröjningsdivisionen strax utanför Stockholm. När jag fick beskedet om att jag skulle till skonertdivisionen ett år var känslorna något blandade. Jag hade seglat ombord i två perioder som elev och trivs bra under den tiden, men det var endast fyra veckor per period. Ett helt år ombord kändes tyngre. Tjänsten ombord kan vara tärande ibland, speciellt när vädret är dåligt. Trots detta har jag trivs väldigt bra.

Att tjänstgöra som navigatör och samtidigt få utbilda elever har varit utvecklande för mig både i min yrkesroll och som person. Det har krävt att jag har fått repetera mycket av det jag lärde mig i skolan för några år sedan och även att jag har fått reflektera över hur jag ska försöka förmedla min kunskap för att mottagaren ska kunna förstå och använda sig av den.

Vidare har tjänsten även gjort att jag fått se många platser som jag troligtvis inte hade fått se om jag inte jobbat här. Många vackra hamnstäder längs Europas västkust har besökts och dess olika kulturer har varit berikande.

Jag kan verkligen rekommendera denna tjänst till kollegor i framtiden, den är otroligt givande.

Nu är det snart dags att korsa Biscayabukten (första gången för min del) och det ska bli intressant att se vad den har att erbjuda.

Slutligen vill jag hälsa till min familj och flickvän hemma.

Med vänlig hälsning

TI
2.O HMS Gladan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *