Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190916

HMS Gladan

Kl. 21.25

N 53° 40.5 E 005° 19.4 Utanför Nederländernas norra kust

 

När jag var utkik idag tänkte jag på vad det bästa med att segla med Gladan och Falken. Detta är vad jag kom fram till:

  • Att vara uppe i riggen och vara samma höjd som fåglarna
  • Att jobba på förstation
  • När man slår av motorerna och går endast för segel
  • När markan öppnar så man kan köpa godis 🙂

Men det allra bästa är när man får känsla för seglingen och sjömanskapet ombord. Idag har momenten gått smidigare och genomförs med bättre flyt. Nu börjar vi elever SOU19 känna oss som en i besättningen.

Sekonden nämnde idag att det inte är många elevperioder som börjar med såhär stökig sjö och hårt väder. Gårdagens nattpass är ett bra exempel. Vindriktningen var inte det vi hade hoppats på så hela hundvakten gick åt att kryssa oss framåt genom motström och tuff sjö. Detta gav oss en kickstart i vår utbildning. Vad finns det för bättre tillfälle att lära sig vända genom vind? Det märktes tydligt idag att vi elever började få lite mer koll på vad som gäller.

Händerna har blivit hårda av att arbeta med repen- regnkläderna och våra ansikten är salt från all stänk. Jag ser fram emot att se ännu mer utveckling här ombord. Håller tummarna att vi får slör genom resten av Engelska Kanalen och hoppas på chans att klättra upp till toppseglarna och sätta överriggen.

131 Svalling

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *