Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190731

HMS Gladan

Vi är nu inne på fjärde dagen ombord på HMS Gladan, det är precis efter midnatt och hälften av oss har just vaknat. Hittills har endast fyra personer spytt och det har varit allt från 28 grader och sol till spöregn och kuling. Sedan vi kom hit den 29 Juli har vi alltså fått smaka på flera sorters väder men framför allt har vi lärt oss en massa nya saker. Bland annat vad alla tampar heter, massor av nya sjötermer och att det alltid är bra att ha en pyts under däck.

Denna 17-dagar långa resa påbörjades utanför Göteborg på Öckerö och vi är nu i Öresund på väg mot Malmö. Idag hissade vi segel och seglade på riktigt med Gladan för första gången.
Först igår fick vi säkert veta vart vi ska någonstans. Vi kommer bland annat lägga till i Visby under medeltidsveckan och Kalmar under Kalmar stadsfest för att sedan avsluta resan i Karlskrona.

Det är ovana sovtider, vakter under natten och tidiga mornar, men alla tycker att det är kul. Idag gick vi som tillhör styrbords vakt gå till sängs vid 20-tiden, för att sedan bli väckta av förstekocken strax innan tolv. Innan vi bytte av babords vakt som haft fyra timmars vakttjänst, blev vi erbjudna varma kycklingwraps. Om fyra timmar kommer babord byta av oss igen och vi får sova än en gång. Trots sömnbrist och lite sjösjuka har resan hittills levt upp till allas förväntningar och det är absolut ingen som klagar. Det kan man inte göra när man har tre proffsiga kockar, kompetenta befäl och massor att se fram emot.

//101 Lorentzen, 121 Eriksson.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *