Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190731

HMS Falken

Denna morgon vindade vi lätt från vår tidigare ankringsplats strax utanför Göteborg, där påbörjade vi vår långa färd mot Malmö på 136 distansminuter. Vi satte segel men körde också för maskin för att komma ikapp HMS Gladan. Väl utomskärs gick det högre sjö, många led där av sjösjuka under dagen. Dessutom gjorde det ihållande regnet att blöta kläder nu trängs i torkskåpet och att yllefiltarna kom väl till användning för att värma våra frusna kroppar.

Våra fyra timmar långa vaktpass fylls av segling på olika poster. Av de två kvarter som har vakt samtidigt bemannar ett de fyra positioner som ska bemannas och det andra, vaktens fria, står i standby och hjälper till där det behövs. Under kvällen bärgades seglen så i skrivande stund kör vi för motor för att nå vårt mål. Att köra för motor är behagligt men inte lika spännande som att gå för segels!

På grund av sjösjuka och krävande segling har vi inte hunnit ha ledarskaps- eller hållbarhetspass idag. Dock diskuteras hela tiden olika sätt att nå de globala målen: vid matbordet, på trossbotten och ibland även på däck. Inspirationen flödar och det känns som att denna vecka kommer resultera i något bra!

Vi befinner oss nu i sundet mellan Helsingborg och Helsingör. Nattsegling erbjuder en fantastisk utsikt med alla de lysande ljus på fastlandet och omkringliggande båtar. Dessutom har regnet nu slutat och blåsten mojnat så vi njuter av vår tillvaro!

Imorgon lägger vi till i Malmö för att på fredag fortsätta mot slutmålet, Karlskrona.

Erika Eriksson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Cecilia Lehnert 2 augusti 2019 05:05

    Vet inte om scouterna får ta del av dessa kommentarer nu när de är ombord. När jag seglade med Falken så fick vi ibland en liten pappersbit med några kommentarer från våra nära och kära. Dock så va det en längre segling, ca 3 veckor med kära Bernadotteelever!

    Men här kommer en liten hälsning till min kära syster Olivia Lehnert! Tänker på dig och hoppas att du har det bra ombord! Ska bli kul att höra mer om ditt äventyr när vi ses igen sen! Kram från mig och Björn

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *