Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190801

HMS Falken

Torsdagen den 1/8-2019, Västra hamnen Malmö

Efter en lång natt, med segling och vakter, började vårt delmål, västra hamnen i Malmö närma sig. Från utkiksposten kunde man se Turning Torso tona upp sig i dimman. Möra efter natten samlade vi våra krafter för att styra in mot västra hamnen. Men innan dess dockade vi med vårt systerfartyg HMS Gladan, en operation som blev lyckad och ”svan-paret” kunde därefter tillsammans gå in i hamn för att lägga till vid 10-tiden. Väl i hamn, väntade arbete med att snygga till skeppet. Rep kvarilades, mässing putsades och trossbotten städades.

Till lunch serverades det, traditionsenligt ärtsoppa och pannkaka, något som föll alla i smaken. Efter lunch följde ”Open ship”, då vi tog emot intresserade besökare ombord på Falken, svarade på frågor om skeppet, samt kurssammarbetet ”Leda för en hållbar värld”. Lite extra roligt var kanske att vi fick besök från Sydsvenskan, som nyfiket lyssnade när vi talade om kursen för en kommande artikel. Artikeln kan läsas här: https://www.sydsvenskan.se/2019-08-01/scouter-lar-sig-om-hallbarhet-till-havs

När besökstiden avslutades vid kl. 14, bjöd dagen på kurspass i hållbarhet med ledare från Scouterna, där vi talade om hur policys inom t.ex. en kommun kan bidra till hållbarhet. Vi skickades ut i Malmö för att intervjua Malmöbor om vad de skulle tycka ifall Malmö Stad skulle välja att satsa mer på Fairtrade, eller på vegansk kost inom kommunala verksamheter. Intervjuerna mynnade senare ut i debatter för och emot dessa hållbarhetsåtgärder där vi skulle väva in ekonomisk-, ekologisk- och socialhållbarhet. Vidare fick vi också en lektion om hur HMS Falken och Försvarsmakten arbetar med de Globala Hållbarhetsmålen.

Efter gårdagens sena natt, med vakter och sömn i skift, blev det en tidig kväll för många ombord. Några tappra själar satt dock landgångsvakt i skift även denna natt. Snart kliver jag själv på min vakt och får lyssna till vågornas kluckande under min vakna timma.

Vi hoppas på fint väder inför morgondagens heldagssegling, vidare mot Karlskorna.

Malcom Andersson

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *