Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Hms Gladan 190601

HMS Gladan

Färden har nått sin slutdestination, Örlogshamnen i Karlskrona och det med en glad besättning. Det fina vädret som väntade här, i Paradiset, var kontrast till vårt senaste dygn till sjöss som kantades av blåst, regn och sjögång.

Det finns ett uttryck som lyder ”det som inte dödar det härdar” och på vår färd denna vecka har jag upplevt det i vår besättning av Stridsmotormän som till en början hade flera sjömän som drabbades av olika mycket sjösjuka. Flera av dem bet ihop och fortsatte sitt engagemang efter bästa förmåga. Kontentan av det blev att under det sista, långa, händelserika dygnet så jobbades det på för glatta livet trots en sjögång jag inte varit med om tidigare. Uppe i masten gungade det för utskicken och när man skulle upp för att göra fast toppseglet högre upp fick man sig en åktur som överträffar den nyaste attraktionen på Liseberg. Den anpassningen man kan göra till gungandet i båten efter enbart några dygn till sjöss är fascinerande, än mer när det för egen del blev mer snurrigt i huvudet av att komma till land än det var till sjöss.

Det är med glädje jag ser tillbaka på vår färd men jag minns min skräckblandade förtjusning jag haft under våra posttjänster. Man känner hur man vill stanna till sjöss och fortsätta färden runt södra Sverige samtidigt som jag enbart vill komma till hamn för att få sova en sömn som sträcker sig längre än 3 h och en kvart. Denna färd är skön att avsluta men jag hade gärna kommit hit på måndag igen för att göra om den, då skulle det vara med mer kunskap och erfarenheter för att kunna jobba mer friktionsfritt på däck och då kunna avlasta våra trevliga skeppare som då inte behöver hålla stenkoll på att alla står rätt utan enbart ge oss order. Jag är tacksam för att fått segla med HMS Gladan men jag är minst lika glad till att jag fått segla med Gladans besättning. Det är en förmån att få segla med en sådan kompetent och professionell besättning. Personliga, pedagogiska men otroligt tydliga i vad de vill och vad de förväntar sig.

Allt gott! 412 Albertsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *