Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190529

HMS Gladan

Onsdag 02:42 precis sovit en timme på däck, kall om häcken. De andra från plutonen som seglade tidigare i år likställde det med en semester. Vilken man knappast kan hålla med om, vi brukar vila upp oss på semestern snarare än att sporadiskt blunda lite när man får någon timme över.

I måndags mönstrade vi på och fick lära oss grunder. Vi kastade loss efter ett par timmar, gick för motor några timmar öster ut genom Stockholms skärgård. Kastade ankar ganska sent, gick igenom ännu mer grunder.

Vi har precis slagit av motorn, går nu för segel i 7 knop med en sydligare kurs mot Karlskrona. Vår väg till att bli seglande sjömän går framåt, men det är en herre jösses övning varje gång man ska dra i någon av dessa ”hundratals” tampar. Maten är riktigt god och befälen är väldigt bra.

Den största motgången hittills har nog varit att klättra upp och ned i masten, när det går sjö gungar man fram och tillbaka medan man krampaktigt håller sig fast för bara livet.

4:e Kvarter

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *