Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190530

HMS Gladan

Tjabba tjena hallå!

Vi är nu inne på vårt fjärde dygn till sjöss på väg ner från Stockholm till Karlskrona. Vågorna har efter två dygn äntligen lugnat ner sig tillsammans med vinden och den värsta sjösjukan har gått över. Just nu har 3:e kvarter däcktjänst och det har precis blivit torsdag. Vi siktar vi på att hamna i höjd med Ölands södra udde senare under dagen i hopp om att vinden vänder från sydvästlig till östlig riktning.

Resan började med påmönstring vid vasamuséet i Stockholm i följd av losskastning och framdrivning av motor genom Stockholms skärgård på måndagen. Första natten spenderade vi till ankars och fick en god och lugn nattsömn utan sjögång. Efter en god frukost lättade vi ankar och tog oss den sista biten ut ur skärgården med motordrift. Väl till sjöss hissade vi segel utanför Sandhamn och fick känna på ordentlig sjögång. Nästa dygn är följt av att en stor del av oss elever får smaka på lunchen en andra gång då sjösjukan slog till. Ändå sedan dess har vi hållit oss på öppet hav och gått vaktgång fyra om fyra. Vi har alla provat på att stått som rorgängare, utkik (Dålig kombination med sjösjuka), frälsarkrans och glasvakt. Under våra frivakter har vi haft lektioner i knopslagning och alla tampar ombord. Att lära sig vad alla tampar ombord heter var inte det lättaste men det går framåt, en tamp i taget.

Vi hoppas på att kunna behålla det höga stridsvärde som alla har just nu och hinna ner till Örlogshamnen i Karlskorna till fredag. Vi hörs!

Med vänlig hälsning

Joel Klint, Calle Grenestedt, Jonathan Sjögren och Holger Clase

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *