Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190521

HMS Gladan

Att vara yrkesofficer är det bästa jobbet som finns. I min roll som mentor för 226:e kompaniets officerskadetter har jag i en veckas tid haft förmånen att följa kadetternas segling ombord HMS Gladan. Kadetterna påbörjade sin utbildning vid Officersprogrammet i augusti 2018 och kommer snart ha fullgjort sitt första år av tre.

På Officersprogrammet läser kadetterna högskolestudier heltid vid Försvarshögskolan, bl a inom Ledarskap, Krigsvetenskap och Militärteknik. De första tre terminerna genomförs gemensamt för Armé, Flygvapen och Marin. Ofta är praktiska, tillämpade övningar integrerade i kurserna och kadetterna genomför även ytterligare utbildningar ledda av Försvarsmakten – såsom Sjömanskap 2 ombord HMS Gladan.

För mig som arméofficer har resan ombord varit ögonöppnande. Fantastiskt att se marinens kadetter i sin rätta miljö där de kan uppvisa sina kompetenser och sitt ledarskap i en tillämpad kontext. Och miljön på HMS Gladan sätter verkligen ledarskapet på prov. Bristen på enskildhet från varandra, avskildheten från omvärlden och krävande arbetsuppgifter genomförda under kyla, sjögång och sömnbrist gör det till en utmaning bara att leda sig själv, än mer sina kamrater.

Under gårdagen genomförde personal ur Marinstaben besök ombord på fartyget, vi seglade inomskärs i Stockholm och slutligen arrangerade köksmästare och kock en avslutningsmiddag för kadetter och besättning ombord. Detta följdes av sista natten ombord, vilken inte kunde varit bättre. Med varmt väder och stilla vind njöt många på däck och kursen fick ett mycket värdigt avslut. I nuläget ligger vi för ankar och kadetterna genomför sina sista förberedelser för att kunna avsluta kursen och mönstra av när vi lagt till vid Vasamuséet ikväll.

Det har varit en händelserik vår för mig. Före min tjänstgöring på Militärhögskolan bestod mitt senaste Stockholmsbesök i att leda en två kilometer lång fordonskolonn genom innerstaden en måndag eftermiddag och sedan gruppera lednings- underhålls och sjukvårdsenheter för att kunna utgå och understödja stridande enheter inom ramen för Försvarsmaktsövning 17. I år har min tjänst bl a bestått av att instruera i vintertjänst i Boden i januari, att leda en mycket liten delegation till Georgien med kadetter för besök vid deras militärakademi och European Union Monitoring Mission i landet samt skarpskjutningar med kadetter ur armén, flygvapnet och amfibiekåren. De kadetterna genomför nu sin motsvarighet till Sjömanskap 2 – en fallskärmshoppningsutbildning vid K3 i Karlsborg. Idag genomför de sina hopp, de första någonsin för de flesta men långt ifrån det sista för somliga. Trots allt detta har min höjdpunkt hittills i år varit seglingen på HMS Gladan, och jag är mycket tacksam för kadetternas insatser och i synnerhet nyckelbesättningens arbete och oerhört goda lärandemiljö.

Varma hälsningar från en sjösatt arméofficer!

Lt Sebastian Senic, Mentor vid 226:e kadettkompaniet, Militärhögskolan Karlberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *