Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190521

HMS Falken

Skepp ohoj! I morse vaknade jag illa kvickt till 80-tals musik där jag sov så gott nere under däck. Lite spännande för mig var dock att jag tillbringade natten i en hängkoj som är likt en hängmatta. Hela natten gick vi för maskin och jag vajade fram och tillbaka i min hängkoj. Detta var lite ovant för mig så det var lite svårt att sova. Men tiden går och man somnar alltid så småningom. Förmiddagen bestod av att arbeta ombord och gå vakt vilket man gör indelat i kvarter, jag tillhör kvarter nummer ett. Att gå vakt innebär att man under fyra timmar roterar runt på fyra stationer på Falken. Man kan vara rorgängare dvs. att man styr fartyget med den stora vackra träratten. Man kan även vara frälsarkransvakt, glasvakt och utkik. Utkiken är min absoluta favorit. Man får klättra cirka 30 meter upp i masten i vantet vilket är en känsla som är svår att beskriva. Väl där uppe säkrar man fast sig och nu är man kung över havet. Att stå där uppe och se horisonten och känna Falkens rörelser genom vattnet är helt oslagbart. Man står där uppe i en timma och rapporterar till vakthavande officeren det man ser. En timma går väldigt fort och jag längtar alltid tills nästa gång jag skall klättra upp.

Det var nog allt från mig denna gången och efter lite rengörande, puts och studs av Falken ligger vi nu till ankars utanför Nederländernas kust med gästflaggan i topp och ankarvakterna är nu klockan 23:30 i full gång.

Tack för mig! Hälsningar inte sjösjuk än, men vet aldrig Rickard Alvhede

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *