Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190522

HMS Falken

 

I skrivande stund; klockan 05:30 under kajvakts-passet sover resten av besättningen sött efter en gårdag av omfattande puts och studs. Med betoning på puts, då all mässing skulle putsas till den stora bjudningen för kvällen. Svenska ambassadören och Svenska försvarsattachén, samt norska, kanadensiska och nederländska försvarsattachéer, och även ett par nederländska kadetter var inbjudna på besök! Det blev styrbords, alltså den vakten jag är med i, vakt som fick äran att vara vaktgående under festligheterna, vilket innebar bland att man skulle hälsa på gästerna vid landgången. Babords vakt hade den utmanande uppgiften att inte bara vara trevliga, utan även att berätta lite smått och gott om fartyget, och visa gästerna runt. Somliga gick till och med och bjöd på läckra snittar från silverfat. Vi tycker hela spektaklet har varit väldigt givande, och man har fått lite mer inblick i hur traditioner lyder kring hur festligheter går till ombord!

Till exempel har vi fått reda på vad en ”fallrepsgosse” gör när det kommer finbesök: När en signal ljuder skall man från en punkt i fartyget komma springande med, bokstavligt talat, höga knäuppdragningar fram till landgången för att vara behjälplig för gästerna att komma ner. När samma signal ljuder igen ska man med samma snärtighet springa tillbaka till den andra punkten i fartyget, redo för nästa gäst.

Efter festligheterna höll Svenska försvarsattachéen och Fartygschefen tal, och därefter röjde vi snabbt undan det som vi hade satt upp under sex timmar tidigare, för att snabbt komma iväg imorgon (vilket blir idag). Babords vakt kunde unna sig permission i Sheveningen under kvällen efter deras goda insats under minglet. Styrbords vakt, å andra sidan, gick direkt på vaktuppgifterna till kaj, såsom att ta ner flaggorna, och återställa tampar och dylikt inför morgondagen (idag).

Idag är avsikten att ta sig ut en bit från hamnen, för att därefter sätta kurs österut, mot Öckerö, i vackra Göteborgs skärgård. Om vindarna är med oss kanske vi kan komma en sväng om Marstrand, ett populärt resmål strax norr om slutdestinationen.

Det var allt för mig, hej och tack, så hör ni från oss snart igen!
//Filip Götborg 22/5 2019

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

1 kommentar

  • Charlotta Hollingdale 23 maj 2019 08:48

    Sa otroligt spannande och roligt att fa folja med pa resan via bloggen.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *