Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190523

HMS Falken

Vi har nu 00:20 precis brassat om (vänt) bredfocken efter att har vaknat för att låta våra kära kamrater få sig lite sömn. Sega som alltid efter 3 timmars sömn var inte stridsvärdet på topp men det vändes väldigt fort och vårt stridsvärde vände från botten till toppen på ett ögonblick, våra grymma kockar hade nämligen gjort fantastiska fajitas. När vi tog över frivakten så behövde endast bredfocken vändas eftersom den tidigare frivakten kämpat på till fullo med att vänt seglen rätt i vind. Efter tisdagens bravader har vi gått från fin klädsel till hårt slit på en millisekund. Igår var en stor dag för oss törnar, vi hissade våra segel för första gången.

Att hissa segel på vår underbara Falken är inget som gör sig själv, det var hårt slit i flera timmar och efter många slitna händer var det äntligen klart. Nu kommer det gå undan och det kommer luta något fruktansvärt tänkte vi men det saknades något, vad kan det vara? Jo vind. 1.Skepparen påstår sig ha beställt perfekt vind idag, blev nog lite fel i hans beställning, vi vill ju såklart ha bra vind varje dag. Dock hade vi strålande solsken nästan hela dagen, och vi har kunnat sola för första gången. Hör och häpna, vi hade till och med solkräm på oss!

Under det vackra vädret så tog vissa av oss paus från seglandet och vände sig till motorbåten, alltså vår RHIB. Där de fick lite utbildning i hur den fungerar och vad den används till. Såklart passade dem på att ha lite kul, det kunde vi se på deras enorma leende när det kom upp på däck igen.

Nu befinner vi oss norr om Holland och slänger rodret åt ostlig kurs för att inta Kielkanalen imorgon. Nä, nu har inte vi mer på hjärtat, tack för den här gången, André Olsson och Anton Petersson 23/5 2019

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *