Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190519

HMS Gladan

Just nu i skrivande stund ligger vi ankrade utanför Stora Sandön, klockan är 01:15 och jag går ankarpost. Vi seglade från Berga hit på ett par timmar och fick manövrera inomskärs och dess trånga och vältrafikerade leder gör att man alltid måste hålla fokus. Under dagen har fokus främst legat på rengöring ombord HMS Gladan eftersom det vankas finbesök inom några dagar och resan som kursen Sjömanskap 2 innebär för oss kadetter börjar närma sig sitt slut.

Stundtals har resan varit blöt, kall och fartyget gungat så man fått krama stormasten medan sjösjukan gjort sig påkallad under utkikspasset men detta är något man glömmer så fort solen skiner eller man får arbeta i goda kamraters sällskap. Även fast mycket seglartermer varit nytt för mig så märker man hur snabbt man lär sig vad allt betyder och framförallt var allt sitter. Inte längre är det något problem att hitta till klofallet eller buktåget. Jag vill rikta en stor eloge till nyckelbesättningen ombord som både utmanat oss kadetter och varit riktigt duktiga på att lära ut och inspirera.

Resan är och har varit mycket givande och riktigt kul! Jag ser fram emot att återvända och segla på, förhoppningsvis HMS Gladan under Astronaven i ett senare skede av vår utbildning.

 

Glada hälsningar!

Simon Petersson, kadett ur 226 kursen på Karlberg.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *