På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190515

HMS Gladan

Efter en lång, kall och intensiv seglats från Malmö så förtöjde vi i Visbys hamn den 13e Maj. Jag har nog aldrig så snabbt blivit förälskad i en stad så som Visby. Det är som att komma till ett annat land, någon slags blandning av Sverige och en antik kuststad vid adriatiska havet. Staden erbjuder vacker arkitektur och miljö där Historien känns levande med tusenåriga byggnader och ruiner bakom nästan varje hörn. Visby kommer jag definitivt att besöka igen, och även se mer av resten av Gotland som jag bara hört ska vara otroligt vackert och unikt.

Jag skulle även vilja passa på och delge mitt samlade intryck och mina tankar om livet i flottan och till sjöss. Det är med stor glädje som jag nu kan säga att jag sällan känt en sådan övertygelse och känsla av att ha hamnat rätt i livet, här i den svenska Kungliga flottan. De traditioner och den känslan av kamratskap har jag aldrig upplevt och är något jag kommit att uppskatta och värdesätta väldigt högt, inte minst efter min tid här på HMS Gladan. Ett otroligt vackert fartyg och det första tvåmastade segelfartyg som jag seglat. Utöver det så är även HMS Gladan mitt första örlogsfartyg som jag seglat och tjänstgjort på, vilket för mig är en stor ära. Det har fått mig att än mer se fram emot min officersexamen och att få komma ut och arbeta som officer på ett örlogsfartyg, och får jag även chansen att bli en del av antingen Gladans eller Falkens besättning kommer jag att ta den.

Slutligen vill jag bara säga att jag ser fram emot den resterande tiden här ombord fram tills att vi lägger till vid Vasamuseet i Stockholm, men också inför Astronaven vi kommer genomföra under vårt sista år på officershögskolan. Även fast det tidvisst varit tröttsamt, blött och kallt så har detta varit en fantastisk upplevelse tillsammans med mina kadettkollegor, och jag vill därmed tacka hela besättningen som visat på stor kompetens, entusiasm och vilja att lära ut.

 

Bästa hälsningar Emil Ankerst, kadett ur 226. Kursen på MHS Karlberg.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *