Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 190515

HMS Falken

Natten är lång men ack så ljuv kan man säga och sitter här i skrivande stund under nattvakten mellan 24-02 med massor av extra tid att skriva ett inlägg efter maskinrond som glasvakt. Har till och med lyxen att avnjuta en kopp kaffe. Nej, nog om mig och min lyx!

Samhället Falken är ute i sjölådan och vi befinner oss just nu någonstans utmed franska kusten. Vi närmar oss Boulogne-sur-Mer där vi skall infinna oss och ankra imorgon (o hoj, det är ju redan idag!) på morgonkvisten.

Tiden som vi har varit ute till sjöss har varit en tid blandad av många känslor och upplevelser hos alla oss ombord på Falken. Vi har genomgått allt ifrån att ha varit dygnsura, att våga klättra upp i högsta masten, att gå maskinronder, att se delfiner hoppa utmed fartyget, att få uppleva soluppgångar som solnedgångar ­­­– både röda som gula, att se spanska/franska/engelska kusten och att bli döpt vid passage av nollmeridianen. Tänka sig att för bara någon vecka sedan hade flertal av oss inte varit till sjöss – och nu är vi riktigt sjöfolk. Livet är minst sagt omväxlande i den mest positiva mån!

Livet går däremot alltid vidare och tyvärr går vår tid ombord tillsammans mot ett slut. Imorgon skall det som sagt ankras och därefter, med en gnutta puts och studs, kommer vi att gå in i hamn. Minst sagt roligt kommer det bli att få besöka en sådan spännande fiskehamn som Boulogne-Sur-Mer. Jag talar nog för alla när jag säger att vi har haft en spännande och häftigt tid här ombord tillsammans där vi alla har delat minnen som kommer finnas med oss i lång tid framöver.

Avslutningsvis vill jag ta tillfället att tacka fartygschef Falk samt huvudbesättningen för deras gedigna insats att lära oss sjömanskap och allt däromkring. Deras professionalism är beundransvärd och deras vägledning är ovärderlig. Till de sambandsoperatörer som stått ut med oss fänrikselever som deltagit kan jag inte annat vara annat än tacksam. Deras tålamod har varit en stabil grogrund för oss medan vi har fått chansen att utöva och utvecklat vårt ledarskap. Och till er läsare kan jag inte annat än med glädje meddela att snart kommer det ett nytt blogginlägg för er att läsa!

Från oss alla, till er alla, ha ett otroligt bra slut på veckan. Slutligen ett tips för helgen, gå ut och njut av vädret oavsett var ni är i världen – det har vi verkligen gjort dessa veckor!

 

Hälsningar från HMS Falken,

/Fänrik Thulin

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *