Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 190511

HMS Gladan

Hej,

Tänk er en kulturkrock som saknar motstycke. Där tre element, vatten, luft och land fullständigt kolliderar. Tänk dig att det sätt du tidigare trott att det ena elementet var till nytta för dig är ett helt annorlunda sätt nu. Allt du tidigare trodde du visste måste du nu omvandla till att passa in på nya sätt. Det är en omvälvande upplevelse för mig som har mitt militära ursprung i armén och aldrig seglat förr, eller ens varit ombord på ett fartyg längre än något dygn.

Jag kan vittna om kulturkrock jag upplevt, när jag nu som kadett och blivande officer i marinen seglar på HMS Gladan. Rep heter inte rep, hink heter inte hink, golvet är inte där jag trodde det skulle vara på ett fartyg. Och pinsamt och lite smärtsamt inser jag att min likhet med karaktären Jon Snow ur Game Of Thrones är obekvämt slående, givet var jag kommer från och var jag är på väg… ”You know nothing, Jon Snow”.

I skrivande stund befinner vi oss mellan Skånes sydöstra del och Bornholm. Stämningen är mycket god trots omständigheterna sjön för med sig; sjösjuka, kallt regn, vind och fuktig luft som letar sig in genom fyra lager av kläder. Jag trodde inte jag skulle trivas så här bra, kommandes från en helt annan stridskraft. Men med delar av facit i hand var mitt val att gå till marinen helt rätt beslut!

 

Jag vill passa på att hälsa till flickvän och barnen hemma. Jag tänker på er. Vi ses snart nog.

 

Vänliga hälsningar

Seivan

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *