På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180421

HMS Gladan

Idag har vi haft vackert väder och många har frisknat till från sjösjukan. Vi har haft bra vind och seglat utan motor större delen av dagen. Trots det fina vädret har det gungat ganska rejält, vi har fått in vågor från ett lågtryck längre ut i havet. De flesta har nu börjat lära sig sina poster på båten. Uppställningar, vaktbyten, mathämtning med mera börjar fungera som det ska. Dessutom märks elevernas framsteg på att roderutslagen blivit mindre och att vi håller rakare kurs.  Vi har inte sett så många delfiner som tidigare dagar, men däremot ganska många havssköldpaddor. Nu på natten ser vi mareld i svallvågorna när vi åker fram. Det är stjärnklart över oss men vi har ett åskväder på styrbord sida som då och då lyser upp himlen. På lektionerna har vi börjat göra våra elevtampar. Pilligt arbete med rep, garn och vax. Mycket göra om och göra rätt. Fria vakten på däck ägnade vi åt lite mer utförliga presentationer. Efter lite tid att tänka fick alla i vakten berätta om sig själva och sina liv i några minuter inför gruppen.  Nu ser vi fram emot att vakten slår 8 glas så vi får gå under däck och sova torrt och varmt några timmar innan frukost.

Läraren

Waldenström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

 • Patrik Persson 22 april 2018 09:37

  Vad roligt att få ta del av era äventyr genom bilder och personliga berättelser. Hoppas ni får en fin sista del av ert häftiga äventyr.

  Hälsningar från 109 Persson's familj! <3

 • Carl Aspenberg 22 april 2018 10:14

  Det blir ju bara mer spännande att följa er! Havssköldpaddor, mareld och delfiner...det är ju som på film! Skönt att fler hämtar sig från sjösjukan! Vad äter ni för mat? Hur mycket sover ni på ett dygn? Ser ni några andra skepp, vad gör man då? Hälsar man på dem? Ser ni någonting när ni seglar på natten? Är det typ månsken? Har ni någon kontakt med omvärlden? Nyheter? Sportresultat? etc?

  Här hemma har det varit några varma dagar men nu börjar det bli lite kyligare igen! I morgon (måndag) ska det regna och blåsa, trist!

  Segla lugnt!

  /Calle Aspenberg

 • Anne Sahlsten 22 april 2018 10:32

  Hej allesamman, skrev svar igår men det visas inte bland de andra kommentarerna, så jag gör ett nytt försök och hoppas det kommer fram.

  Så roligt att se alla bilder och det ser fantastiskt ut, skönt också att sjösjukan avtagit lite.

  Våren är på full framfart här hemma, så det är säkert lite grönt när ni kommer hem.

  Önskar er en fortsatt trevlig resa, och skickar en stor kram till Theodor.. Hälsningar Anne & Siri

 • Emilia Pihl 22 april 2018 21:59

  Hej Eden! Jag och alla andra hör hemma saknar dig sjukt mycket! ( jag saknar dig mest!! ) Jag hoppas du har det superkul och är lika glad som vanligt och roar de andra ombord på RMS Gladan, Oavsett sjösjukan! Jag blir fortfarande gråtfärdig över att tänka på att du inte är hemma. Men ändå jätteglad för din skull att du får den chansen till en sådan fantastisk upplevelse! Jag längtar tills du kommer hem på Fredag... Då måste vi få höra om ditt seglande äventyr på Atlanten! (In a sailor ship ;D ) massor av kramar din lillasyster Emilia (Millis)

 • Elin Waldenström 23 april 2018 07:24

  Låter helt fantastiskt. Vi läser varje dag o följer med Gladan på marinetraffic.com

  Vi kan hälsa att sommaren kommit till Stockholm och att rådjuren ätit upp alla krokusar i trädgården.

  Ha så kul sista dagarna ombord.

  Hälsningar Lärare Waldenströms fru och barn

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *