På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180422

HMS Gladan

22 April kl 0235

Position: Utanför Lissabon

Kurs: 341

Vindstyrka: 5 m/s

Hastighet: 7,3 knop

Slutdestination:  Vigo, Spanien

Sinnesstämning:  Lugn

Efter en regntung morgon med fysiskt arbete uppe på däck invid master och bommar så gick solen upp över horisonten och en krispig morgon gjorde sitt intåg. I isolationen mellan dyningarna ute på Atlanten har eleverna börjat göra sig hemmastadda i HMS Gladans trygga famn. Trots ovanligt lite sömn för många så ger solen, byssan och en o annan sköldpadda oss lite extra energi för att ta sig genom dagens uppgifter och lektioner. Verksamhet under dagen har utgjorts av fortsatt utbildning i sjömanskap där eleverna ombord har fått slipa på sina färdigheter i att bland annat göra knopar och splitsa tampar. En annan del av utbildningen är att lära sig den korrekta terminologin för sjömän, en inlärningsprocess som sker löpande över tiden ombord och återfinns i alla moment.
Ovanliga ord så som bardunspridare, klyvare och gaffelfock som tidigare kändes främmande är nu vardagsmat för eleverna.

Ett dygn med god fart har resulterat i att HMS Gladan åter fick kontakt med den europeiska kontinenten efter många veckor på sydligare breddgrader.
För många ombord hände det som det har väntat länge på, land siktades. Först som en hägring, sen som små ljus, och nu när natten är kommen så ser vi stora delar av Lissabon i en inte allt för avlägsen horisont.

Nu väntar ett relativt kort seglats längs den portugisiska kusten innan vi når gränsen mot Spanien och snart där efter Vigo. Om vädret är med oss så är vi där inom något dygn eller så. Men om det är något eleverna har lärt sig ombord så är det att vädret inte alltid är att lita på.

Sjöman 412 Wibaeus

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Lena Tolfvenstam 23 april 2018 10:10

    Hej,
    Underbart att få följa eran resa i både bild och text.
    Blir så lyckligt glad när Snyggve dyker upp på ett par bilder.
    Daniel är saknad här hemma!
    Ni ser ut att ha en trevlig tid i med och motgång.
    Jag är helt övertygad om att ni alla skolungdomar utvecklas på ett individuell sätt och framförallt som guppmedelm.

    Kram till er alla, Lena (Daniel ITs mamma)

  • Monica Östergren 26 april 2018 00:26

    Halloj på er!
    Är sjukt avundsjuk på er alla som fått möjlighet att följa med på denna resa. Men det är ni alla värda! Önskar att detta gymnasium fanns på stenåldern när jag var i er ålder!

    Emilia nu kommer du snart hem, tjohoooo . Saknar dej massor å Becca med, kram från Mamma Monica

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *