På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160408

HMS Falken

Hej alla föräldrar och släktingar! Detta dygn har tagit väldigt mycket av vår energi ombord. Det har varit blött, kallt, sjösjukt och extremt tröttsamt tycker många. Några av oss mår dock bra, men majoriteten är ganska utslagna. Vissa har hemlängtan, men vi ska försöka peppa de att inte ge upp och kämpa på ändå.  Vi vill ju trots allt att alla 26 elever ska börja och slutföra resan tillsammans. Vi fixar detta!

Glädjande nog är gemenskapen och kamratskapet ombord på topp! Vi hjälper varandra så mycket vi bara kan, och alla försöker dra sitt strå till stacken så gott de kan. Alla har kämpat på bra, och så ska det förbli! Tillsammans klarar vi allt.

Under dygnets gång så har det varit full aktivitet på däck. Vi har fått styra HMS Gladan vid rodret, vi har fått klättra i en av masterna (som sitter på cirka 30 meters höjd). Vi har även fått hjälpa till att navigera, ringa i klockan, hissa segel samt hålla koll på varandra, så ingen trillar över bord. Dessa pass hålls i 4 timmar av vardera sida av båten. Vi är indelade i fyra kvarter: Kvarter 1, 2, 3 och 4. Kvarter 1 och 3 tillhör styrbords vakt, och kvarter 2 och 4 tillhör babords vakt. Vi byter pass var fjärde timme, så man får jobba på och sen vila ut, för att sedan börja jobba igen.

Vi är i skrivande stund på väg mot Madeira, där permission väntas. Jag tror att alla ser väldigt mycket fram emot det just nu, med tanke på att det gungar rätt bra här ombord. Tror alla skulle tycka det var skönt med lite fast land.

Hoppas det är bra med alla er där hemma, ta hand om er så tar vi hand om varandra! Vi ses den 2:a Maj, men tills dess; Skepp och hoj!

/Marcus Ohlsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Mari Mild 8 april 2016 22:24

    Oj oj...tänker på er alla och hoppas ni snart vant er vid gunget. Kramar

  • Tomas Gustafsson 8 april 2016 22:40

    kämpa på, ni klarar det!

  • Anna Bolin 8 april 2016 23:57

    Vilken målande beskrivning om livet ombord. Ni fixar det här. Håll ihop, peppa och stötta varandra så når ni målet tillsammans.

  • Annica Alamartin 9 april 2016 02:43

    Tänker på er ??Kram

  • Leif Gustavsson 9 april 2016 09:35

    Kämpa på, ni är jätteduktiga.

  • Ulrica Ohlsson 9 april 2016 20:56

    Hej Älsklingen! :)

    Det är roligt att vi får rapporter och hoppas att det snart skall vara lite positivare meningar, när sjösjukan har lagt sig och det kanske blir lite varmare och torrare. Men det är skönt att höra att kamratskapen är på topp, ni får stötta varandra för det här kommer att bli ett även tyr för livet, med mest härliga men även lite jobbiga erfarenheter och minnen.

    Det är tomt här hemma nu när du är borta men det är så roligt att ni får vara med om detta.

    Älskar dig, mamma

  • Thora sönnergaard 9 april 2016 22:04

    Hej min tappra Q-troppare!
    Jag hejjar på dig och Linnea här hemifrån och förljer eran resa varje dag! Kul att läsa era inlägg! Kämpa på och snälla ge peter en bamse kram från mig, skolan är tom utan honom! Njut av varje sekund!
    Kram<3

  • Mia Olivares 10 april 2016 00:08

    Hej,

    Vad roligt att kamratskapen ombord är god! Ni som har hemlängtan skulle nog längta tillbaka till Gladan om ni kom hem... Stort tack till hela besättningen och Peter Westholm för att ni tar väl hand om eleverna!

    Anton Olivares jag är så stolt över dig fast jag saknar dig massor! Kramar från mamma. Andrea och Agnes skickar också kramar.

    Hälsningar till alla från Mia

  • jesper ohlsson 10 april 2016 10:52

    snyggt skrivet brorsan! Saknar dig.. Men hoppas du får det bra!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *