På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160409

HMS Falken

Efter en lång busstur var vi äntligen framme vid Gladan.  Det vackra skeppet var sig lik alla bilder jag hade sett på henne. Väl på plats blev vi väl bemötta av besättningen med en god pizza-slice. De kommande dagarna fick vi lära oss allt om hur ett rep låses fast på bästa sätt, till hur en segelbåt lyckas färdas framåt när det är motvind.

Nu är vi ute mitt i Atlanten med kurs mot Funchal, Madeira. Majoriteten i min omgivning lyckas bita ihop när det är som jobbigast och för det är jag jättestolt. Instruktörerna och de andra i besättningen har en tendens att inte vara chefer över oss, utan istället våra kollegor. Jag märker det genom att de inte blir sura när vi misslyckas för det femte försöket med att knyta ett rep. Samt att de ger oss tid istället för att visa hur mycket de egentligen kan genom att göra det tio gånger snabbare och mer effektivt. Instruktörerna gör de så att eleven vågar frågor som är självklara för dem utan att låta sarkastiska. Sist men inte minst har jag fått reda på hur kraftfulla saker och ting är som vi tar för givet i samhället. Det kan vara mat, toalettbesök, men framförallt sömnen. Aldrig har jag blivit så glad av att höra ”Ni kan ta och vila er”

Det har snart gått en vecka sedan Bernadotte Stockholm anlände på båten. Det är häpnadsväckande hur mycket jag har lärt mig, inte bara om seglingsteori utan även om logistik, gemenskap och mitt inre jag. För att höras på båten är man tvungen att ta i ifrån buken, det resulterar till en starkare röst som i sin tur leder till högre självsäkerhet. Jag är jätteglad över att jag fick möjligheten att få uppleva den här erfarenheten och ser fram emot de kommande tre veckorna.

MVH

222 Myr

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • helena elvin guillemain 9 april 2016 15:32

    Så fantastiskt att få läsa om er upplevelse och man känner verkligen med er. Du skriver och beskriver så bra. Man både lider med er men blir också avundsjuk på det ni får uppleva. All styrka för fortsatta resan och hoppas ni får lite vila på Madeira.

  • Ingalill Bäcklin 9 april 2016 19:29

    Frida Bäcklin Forsberg
    Hälsn från oss mormor, Börje åsså Essy.
    Bemästrar ni vågorna? Vad jag förstår får ni komma i land snart. Måste vara en spännande resa. Fartyget är häftigt med alla segel.
    Hadetbra. Kram

  • Pia Myr 9 april 2016 20:34

    Vad härligt och positivt det låter men ändå rätt så kämpigt Johan! Lycka till i fortsättningen.Kram från mamma, pappa o Charlie i Lindhult.

  • Mari Mild 9 april 2016 23:15

    Johan,
    Vad roligt att läsa och förstå att du är på benen. Följer bloggen slaviskt. Tänker på er hela tiden och hoppas ni har det bra.
    Kramar till er alla!

  • Leif Grahn 9 april 2016 23:59

    jag är stolt och glad att mitt barnbarn får vara med om detta lärorika och nyttiga äventyr. Något som min generation inte var i närheten av
    hälsningar från 0507

  • Kerstin Forsberg 10 april 2016 10:23

    Hej Frida
    Ser att ni har anlänt till Madeira. Har varit kallt och blåsigt va. Skönt med en säng som inte gungar. Tänk på Columbus män som seglade över Atlanten i 2 månader, fick mat en gång om dagen och sova på däck. Alltså: rena lyxkryssningen Ni har avverkat.

    Kramar farmor och farfar

  • Camilla Qvist 11 april 2016 07:51

    Hej Wilma! Det här är tredje gången jag skriver ett inlägg på er blogg, men de två första syns inte. Då har jag skrivit från min telefon. Nu hoppas jag det går bättre när jag skriver från en dator. Jag vill inte att du ska känna dig bortglömd;) för det är du verkligen inte!!! Vi tänker på dig hela tiden. Det är lite tomt här hemma. Det är kul att följa er resa vila bloggen, Instagram och satellitbilder på var båten befinner sig. Vi mår bra allihop. Igår hade vi farmor hemma på middag, så hon hälsar också. Nu börjar en ny jobbvecka för oss. Vi har inte bokat någon resa än, men vi har inte lagt Istanbul på hyllan än. Får se vad det blir. Jag har förstått att det bitvis har varit tufft, men att kamratskapet är bra och det är ändå det viktigaste. Med det kommer man långt. Hämta ordentligt med krafter på Madeira inför nästa långa segling. Må så gott! Älskar dig! Puss och kram mamma

  • Åke Qvist 11 april 2016 11:14

    Hej! Hoppas det år riktigt bra med er alla och särskilt med dig Wilma såklart. Vi följer er på alla tänkbara sätt vi kan. Instagram, Försvarsmaktens blogg och Gladans position genom marinetraffic.com. Det är jättekul att läsa allt och se era bilder. Fortsätt skriv och berätta. Vi har förstått att ni haft en tuff seglats mot Madeira men att stämningen och kamratskapen ombord är god. Kämpa på och stötta varandra när det behövs så kommer ni övervinna allt. När ni väl är hemma kommer ni ha glömt allt det jobbiga och bara komma ihåg de roliga sakerna. Här hemma är att bra men såklart tomt utan dig. Vi saknar och älskar dig Wilma. Pappa. Mamma och Victor hälsar såklart!

  • Åke 11 april 2016 13:38

    Hej! Hoppas ni har det riktigt bra med er alla och särskilt med dig Wilma såklart. Vi följer er på alla tänkbara sätt vi kan. Instagram, Försvarsmaktens blogg och Gladans position genom marinetraffic.com. Det är jättekul att läsa allt och se era bilder. Fortsätt skriv och berätta.

  • Åke 11 april 2016 13:39

    Vi har förstått att ni haft en tuff seglats mot Madeira men att stämningen och kamratskapen ombord är god. Kämpa på och stötta varandra när det behövs så kommer ni övervinna allt. När ni väl är hemma kommer ni ha glömt allt det jobbiga och bara komma ihåg de roliga sakerna. Här hemma är att bra men såklart tomt utan dig. Vi saknar och älskar dig Wilma. Pappa. Mamma och Victor hälsar såklart!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *