På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160407

HMS Gladan

Ny period, nya utmaningar och en ny kurs. Denna gång vänder vi hemåt. Vi startar nu vår resa hem mot Sverige igen och denna resa startar vi med en elevomgång från Bernadottegymnasiet i Stockholm.
Vi har 26 elever ombord som idag kastar loss och sätter kurs nord mot Madeira,. Därefter tar vi oss över atlanten till Biscaya, som vi till sist korsar när vi siktar in oss på Osteende. 4 veckors utbildning i sjömanskap ligger framför eleverna, det är 4 långa veckor med mycket tid till sjöss för denna omgång. Eleverna har redan inlett resan i bra tempo med persedelmönstring, ombordmönstring, inrättning på trossbotten, postutbildningar, fys, vaktubildningar och allt med ett leende på läpparna.
Missa inte starten på vår resa upp, följ med eleverna här på bloggen och ta del av deras upplevelse! Vår förste korrespondent är 432 Dahl.

Hej från Gladan!
Vi befinner oss just nu i hamn vid Las Palmas, Gran Canaria. De första dagarna ombord har varit relativt lugna och vi har haft en massa lektioner om allt från tampar till hur vinden trycker seglen framåt. Idag har vi även gott igenom gott sjömanskap.
Nu är det 432 Dahl som skriver och jag sitter just nu på vakt mellan klockan 01:00-03:00. Jag sover i en fast binge högst upp och slår nästan alltid i bakhuvudet i några muttrar en bit ovanför sängkanten.
Det fösta som hände när vi klev av bussen vid båten var att vi fick rada upp och sedan få i oss en pizzaslice ombord på båten sen krypa till kojs så snabbt som möjligt då planet var försenat och det var mitt i natten.
Dagen efter det så fick vi mönstra genom att klättra upp i för- och stormasten vilket var väldigt spännande. Flera var rädda men när man väl hade kommit upp så var det en otrolig frihetskänsla. Sedan fick vi våra militära kläder och mina storlekar är korrekta och allt sitter bra. Vi fick även redo på våra arbetsstationer och jag är förtoppsgast vilket betyder att jag jobbar uppe i förmasten.
Tidigare idag så har vi haft lektioner och tid att läsa på om alla tampar som vi ska kunna om cirka 8-10 dagar. Vi har även gått igenom segel och vindriktningar samt hur man förtöjer och kveilar.
Självklart så längtar jag hem också, det hade varit otroligt skönt att bara få lägga sig i sin egen säng efter en lång varm dusch och bara njuta av livet. Men så är icke fallet. Självklart så vill jag stanna på båten också men det är en sådan stor kontrast från det vardagliga livet.
Nu så ska jag gå tillbaka till arbetet så vi får höras vid ett senare tillfälle. Jag vill passa på att hälsa all släkt och vänner där ute som läser denna logg från alla 26 elever som är här på gladan, vi saknar er! Speciellt hej till min familj och mormor och morfar!
432 Dahl.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Ewa Anespång 7 april 2016 09:42

    Hej,

    Vad härligt att få höra lite om hur ni har det på båten, och vad skönt att ni alla verkar må bra och trivas. Jag kommer såklart följa er med spänning varje dag och läsa alla era loggar och titta på alla blider som ni lägger ut.
    Jag önskar er en härlig resa, ha det så bra så hörs vi!

    Ewa
    Linnea Barringhs mamma
    (ps hälsa lite extra till Linnea med en stor kram från alla här hemma)

  • Per 7 april 2016 15:25

    Hej! Hoppas ni får en riktigt bra upplevelse och tar vara på tiden. Här uppe i Arvidsjaur har vi precis haft lavinutbildning och toptur. Snöiga hälsningar Per, Helena och Camilla

  • Håkan Köhlmark 7 april 2016 17:32

    Hej, 432 Dahl!

    Tack för trevlig info. Ta det fint i masten och akta dig för muttrarna. En bamsekram till dig och alla på skeppet från din avundssjuka morfar! Skall snart sjösätta båten!

  • Ulrica Ohlsson 8 april 2016 11:25

    Hej!

    Vad spännande att ni äntligen är på väg, och någon semester kommer det inte att bli för er, men ett minne och erfarenhet för livet :)
    Ska försöka följa eran blogg här så man vet var ni befinner er.

    Hälsningar från Marcus Ohlssons mamma
    Krama gärna på honom från mig :)

  • Camilla Dahl 8 april 2016 14:52

    Hej. Vad roligt att höra att det går bra för er alla. Var försiktig uppe i masten Ludde ?? Vi saknar dig här hemma! Kram från mamma och pappa, alla hälsar.

  • Mari Mild 8 april 2016 16:07

    Kul att läsa bloggen. Hej till alla jag känner!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *