På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140126

gladanochfalken

Hej på er där hemma. Gladan fortsätter att segla vidare till Bahamas och nu är det endast 105 distansminuter kvar. Dessa dygn har vi haft väldigt mycket tur med vinden vilket gör att vi har haft en fart på 5-8 knop. Inatt har vi satt Fisherman seglet (ett av toppseglen) vilket gav oss ytligare 1,5 knop. Vårt nya trevaktssystem flyter på väldigt bra och dem flesta är väl utvilade. Trevakt systemet innebär att man har tre kvarter istället för fyra och man är sju man per kvarter. Själva vakten man går är på fyra timmar och eftersom vi har tre kvarter på Gladan så får varje avgående kvarter 8 timmars ledighet vilket är väldigt bra på natten. På dagen är det lektioner som gäller men eftersom man har tid till både lektioner och sömn är detta ett perfekt system för vår besättning. Vädret har även gått över på vår sida då det bara blir varmare ju närmare vi kommer till Bahamas. Speciellt på natten är det som skönast att känna av dem varma vindarna då man inte behöver ha så mycket kläder vilket även underlättar arbetet på däck.

Hoppas ni har det gosigt där hemma i kylan, sakna oss inte för mycket! hälsningar  Micke Zhuk och Phubet Pawakhang

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

16 kommentarer

  • Natalia Lundberg 26 januari 2014 22:30

    Hej, hej alla på Gladan. O tackar killar för en detaljerat beskrivning av ers vardag på båten. Det känns att alla mår bra o allt fungerar som det ska.. O det gör oss här är hemma glada för ers skull. Det kommer bli ännu trevligare för er när det blir riktig varmt o skönt på Bahamas... Vi önskar er alla bra humör o lycka till .

    Stora o varma hälsningar från Natalia o Frank

  • ingemar o christina larsson 26 januari 2014 23:22

    Hejsan där ute på havet! Otroligt fina bilder ni skickade! ja där blev ni allt blöta Larsson o Köhler ! vi längtar nu efter ett samtal från Bahamas!!! god natt! pappa o mamma

  • Kim 26 januari 2014 23:31

    Vilken dag och tid är ni i Kastrup? (Svensk tid)

    Hoppas ni har det bra!

  • Signe 26 januari 2014 23:38

    Hej emil! Håber du har det godt! Jeg så det brev du har sendt til mor, det var fint. Hun har indrammet det og sættet det på hylden.

    Vi ses snart! Vi kommer og henter dig på Kastrup

  • Elin Jacobsson 26 januari 2014 23:49

    Hej Micke och alla andra!
    Vad kul att du skrvit något nu, låter som om det är heeelt okej där nere ändå. Skönt att ni får vila mer också! Ska bli kul när du kommer hem och höra om allt.

    Och att inte sakna dig för mycket är svårt, men snart ses vi, kan inte längta mer!
    Jag älskar dig, pussar från en kall säng någonstans i snökaoset// Elin

  • Inger Palm 27 januari 2014 07:38

    En hälsning till alla på Gladan och en extra stor kram till Adrian.Har följt och följer er på bloggen och ser vilket minne för livet alla får.Ha det så skönt med värme nu sista veckan så ses vi snart.
    Hälsningar o kramar
    Adrians Farmor o Tommy

  • Maria Lundeberg 27 januari 2014 08:05

    Hej Viktor och alla andra på HMS Gladan. Vilka härliga bilder! Jag har ett gammalt foto där min morfar Calle, din gammelmorfar, seglade med Gladan el om det var Falken. Han står på kajen med permissionskläder och tänk nu är du på samma båt som han :D Tack för de detaljerade Resebrevet! Det är härligt att ni alla mår bra! Pussokram och ha det Underbart!! Mamma

  • Anton 27 januari 2014 12:03

    Hej! Ville bara säga att jag saknar dig sjukt mycket Rebecca och jag älskar dig mest av allt och vill aldrig förlora dig//rebeccas pojkvän Anton

  • camilla söderholm 27 januari 2014 13:46

    Hej på er!! Är så roligt att läsa er blogg och se alla härliga bilder, dagens höjdpunkt! ! Önskar er en fortsatt trevlig resa! Hoppas du mår bra Jonathan, saknar dej!
    Kram från mamma pappa

  • Katarina Lidfors 27 januari 2014 16:35

    Hej på er! Kalle och jag kom hem som vi skulle, alla flyg och tåg var i tid.
    Skönt att ni känner er utvilade och att det blir varmare. Jag saknar er, det kändes tomt när vi lämnade Gladan.
    Ha en riktigt härlig fortsatt resa! Vi ses när ni kommer hem!
    Många kramar Katarina

  • Anton 27 januari 2014 18:09

    Hej Rebecca! Hoppas du har det bra och tränat lite så jag inte växer ifrån dig nu. Älskar dig mest och vill bara att du ska komma hem nu! Alfons hälsar också till Mimmi och säger att hon är bäst!// Anton

  • ANNE-LIE ANDERSSON 27 januari 2014 21:18

    Hej igen alla glador,
    Så roligt att få följa er resa, avundsjuk på att ni får se delfiner! Och tack Fenix för dina skonertogram, Leo-Pascal blev väldigt stolt över att få sitt:-)

    Kram mamma

  • Charlotte Ajerstam 28 januari 2014 01:21

    Hej!
    Fantastiskt fina bilder ni lägger ut under er resa. Hoppas få se många bilder från ett underbart Bahamas ! Ha det nu så bra under era sista veckor ute på det stora blå.
    När landar ni på Kastrup ? Vet ni det?
    Alexander tack för det fina brevet!
    Hälsningar Charlotte Ajerstam o kram till dig Alexander

  • Ulrika Oijens 28 januari 2014 14:59

    Åhhh vilket äventyr! Inte alls avis ; )
    Här blåser det kalla snövindar från Sibirien
    ( känns det som i alla fall)
    Fantastiska bilder och berättelser.
    Ha en fortsatt go resa...
    Kramar // Ulrika

  • Liselott Kirchberg 28 januari 2014 19:50

    Skepp o hoj boys and girls!! Gud va Härligt att komma till Bahamas! Nils jag vill bara säja att; Jag Älskar Dej Grabben. Ha det Bäst.... Kramen mamma Alla hälsar!

  • kalle 29 januari 2014 16:27

    hej jag ville bara säga att det inte är något fel med mina njurar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *