På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140124

gladanochfalken

Hej allihopa!

Nu går vindarna mot varmare väder och lugnare vatten. Just nu ligger vi 377 distansminuter från Bahamas. Det ska bli härligt att komma tillbaka ner mot värmen igen. Idag har vi bara tuffat på i våra kvarter. Det funkar hur bra som helst med detta 3-vaktsystem, alla är mer pigga och man orkar längre. Igår så hade vi lektion om sjukvård, lite om hur man ska hantera situationer, där det finns faror, ganska intressant. Vi håller även på med ett projekt som kallas för ’’Elevtamp’’, där varje elev här ombord ska fläta en tamp med ett öga och en fallrepsknop på. Det gör vi när det finns tid, lite pilligt men samtidigt trevligt. Vi har haft tur med delfinerna idag, vi har sett upp mot 20 stycken som har hoppat runt båten, det är kul när sånt händer. 13 dagar kvar tills vi åker hemåt, det skal väl bli både skönt att få sova i sin egen säng, duscha länge och äta väl. Men man kommer också att sakna att vara ute på det blå. Det är roligt att vara tillsammans och segla, det känns fint!

103 Hansson

 

Gladan 2014-01-24

Så var det dags för ännu en dagvakt. Vi befinner oss 105 Nm öster om Jacksonville, Vind 7-12 m/s, kurs 110 grader. Klart väder, så vi hoppas på soluppgång. De senaste dygnen har varit kyliga, fast nu börjar det ordna till sig då den havs ström för med sig varmt vatten mot oss. Florida current, längs Florida kusten bildar Golfströmmen. Snart 20 plus i vatten temp. Svar på frågan om Gladan och Falken är lika i seglings egenskaper. Som alla vet är alltid den båt man är mönstrad på snabbast. Trots det är dessa fartyg lika i egenskaper. Fartygen är byggda efter samma ritning, endast små detaljer skiljer dem åt. Skickligheten hos en tränad besättning avgör skillnaden när det tävlas på Skonert vis. 342 Nm kvar till Nassau Bahamas.

Med vänlig hälsning R.Lange 1:Sk

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Therese 24 januari 2014 15:36

    Va roligt att du gör ett blogginlägg simon!
    Ni verkar har det underbart !!!
    Har hemma har vi ca 3 minus o Snö.
    Igår kom syrran din hem från Sälen så nu är det bara du som fattas här hemma..
    Vi längtar efter dig men vet att du har det gott!
    PS fisket går super.
    Kram pappa mamma Bella saga??

  • Elin Jacobsson 24 januari 2014 16:37

    Hej Micke (zhuk)
    Verkar ju som ni har det bra, hoppas det blir varmt när ni kommer fram till Bahamas!
    Här hemma är vädret bara grått och deprimerande, de har ändrat scheman så nu så nu har jag ca 10 h håla per vecka istället för 9 h, jippi :-))))) annars rullar allt på som vanligt, skolan är tråkigare än allt jag kan tänkas komma på, och alla är så dryga att jag får boxa ut ilskan på boxningen. Hade så mycket hellre varit med er!
    Jag saknar dig oerhört och längtar till jag hör av dig igen!
    Löka inte sönder i värmen, puss /din Elin

  • Christine Laubert 24 januari 2014 22:39

    Hej allihopa,
    först och främst skulle vilja tacka alla som skrivit så fantastiska resebrev det är dagens höjdpunkt när de kommer och man får vara med er en liten stund på resan. Det uppskattas väldigt mycket från oss här hemma! :)
    Tack Daniel för pratstunden på Skype underbart att få höra din röst och att allt är bra. Vi saknar dig och ser fram emot att snart få ha dig hemma igen.
    Älskar dig!
    Kram Mamma

  • Liselott Kirchberg 24 januari 2014 23:52

    Härligt att gå mot varmare breddgrader. Gött att höra att Ni har det bra!! Längtar efter dej Nils, synd jag missade dej på Skype. Gör gärna ett nytt försök när du har tillfälle. Alla hälsar. Älskar Dej Grabben! Kramen mamma

  • Ingemar larsson 25 januari 2014 08:32

    hej fredde
    hoppas allt är bra,de e alltid spännande att läsa er blogg eftersom marinetraffic inte fungerar ordentligt.
    vad jag kan se så väntar 30 graders värme på Bahamas))) vi har bara 4 minus o snö o blåst.
    ps .glöm inte att köpa en flaska pineapplerum till pappa ))))
    ha en skön resa ner till ön
    big hugs from dad o erika

  • Ewami Svensson 25 januari 2014 13:18

    Hej Snäckan Amanda!
    Nu sitter jag här i spisrummet med datorn i knät och tårarna skymmer texten på bildskärmen. Du har varit med mig i tankarna ända sen du reste och nu kommer alla känslorna på en enda gång.

    Jag förstår, att det du upplever tillsammans med den övriga besättningen aldrig kan berättas på ett sådant sätt att jag eller någon annan kan förstå vilken upplevelse ni delar. Det jag vet är att ni kommer att utvecklas som individer och att ni nu verkligen kan uppleva den underbara känslan som ett lyckat teamarbete ger. "Växa för livet"....den här resan innehåller allt.

    Vilka tankar kommer när det verkligen finns tid att tänka? När inte mässande och Facebook eller "en film" eller en shoppingrunda tar upp tiden. Jag är så nyfiken.

    Här hos oss har Hanaslövsbacken öppnat och det är fritt fram att åka snowboard och skidor. Sjön har frusit, men jag vet inte om isen är tillräcklig för att åka skridskor på. Ja, nog befinner du och jag oss i skilda världar, men älskade Snäckan vi är ändå tillsammans. Jag skickar med en extrakram till Ida.

    Längtanskramar från Mamma <3

  • eva lange 25 januari 2014 13:21

    Skönt för er att närma sig varmare breddgrader efter lite"svensk kyla "
    Det jag undrar över är trevakts system. Hur fungerar det.
    Annars så är det svalt hemma i skåne. Bara runt 0-6 men med kalla vindar som går genom märg och ben. Hälsningar till alla och kram Lange. Fru Lange.

  • Maria Lundeberg 25 januari 2014 15:47

    Hej Viktor! Härligt att ni är på väg mot varmare breddgrader! Vilken fantastisk upplevelse att så många Delfiner slog följe med er! Att få uppleva det är en av mina egna drömmar ;) Det är dagens höjdpunkt att få följa dig/er genom era Resebrev och kolla de fantastiska bilderna. Tack för det! Det är så tomt och tyst här hemma och jag saknar dig och längtar efter dig <3 Men NJUT av allt du får se och uppleva! BamseKram / mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *