På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 140125

gladanochfalken

Hej Sverige,

Lördag 2014-01-25

Pos: N28 26,6 W077 13,9
Kurs: 149
Distansminuter kvar till Nassau: 220
Fart: 5,5 Knop
Väder: Varma vindar och temperature ökar hela tiden ju mer söder over vi kommer.
Energi ombord: På topp

Gladan rör sig i skrivande stund så sakterliga mot Nassau, Bahamas. När vi lämnade Savannah för 3 dagar sedan byte vi till ett 3-vakts system, vilket innebär och vi rullar på 3-vakter istället för styrbord & babords vakt. Detta medför i sin tur lite mer vila för eleverna och mer energy, vilket alltid är välkommet.

Vakten gör sig redo nu att för första gången på denna resa sätta fisherman seglet, ett segel på 100m2 som sätts mellan topparna. Alltid lika roligt att sätta upp våra mer icke ordinära segel både för utbildning och fart mot mål.

Just idag är det 12 dagar kvar tills eleverna åker hem och för varje dag som går blir de mer och mer bekväma med rutiner och livet till sjöss. Man lär sig mycket om sig själv ombord på någon av skonerterna. Hur man får tiden att gå på vakterna när där är lite att göra, hur man arbetar som bäst i en grupp som inte bara består av sina bästa vänner, hur man visar respekt för sina vänner och kamrater ombord. Man blir duktig på att klara sig utan tv, internet och telefon vilket är tungt för de flesta i början men man lär sig att använda tiden till att reflektera över saker och ting här i världen.
Alla som är ombord och tyckte det var tungt i början med saknaden av nära och kära hemma kommer nu om 12 dagar känna samma sak över att lämna de kamrater och erfarenheter man skaffat sig här.

Som avslutningen vill jag hälsa till alla er därhemma som har någon ombord. Men vi är evigt tacksamma att vi får chanson att utbilda dem och att lära känna dem.

Stora kramar från oss på HMS Gladan

På återseende
BloggO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

13 kommentarer

  • Therese 25 januari 2014 20:09

    Man blir alldeles varm i hjärtat och även en och annan tår kommer när ni besättning på Gladan så varmt beskriver våra fina ungdomar.
    Med den stolthet och glädje ni tala om hur glada och stolta ni är över att ha fått lära känna våra ungdomar.
    Ett STORT till er som har finns där och som har gett dom en resa och ett minne för livet!!!
    TACK och åter TACK från botten av mitt mammahjärtat

  • Lisa Ericsson 25 januari 2014 20:09

    En jätte kram till Simon Hansson från hela tjocka släkten !!! ;O) Lisa från Köpenhamn (",)

  • Linda Rosén 25 januari 2014 21:07

    Hej alla på gladan va härligt att ni får lite varmare väder här hemma är det minus 4 grader saknar dig Adrian Palm det va så härligt att få se dig och när du kunde ringa hem er resa är så häftig att följa hoppas ni alla får det riktigt varmt och härligt när ni kommer till nassau många kramar från mamma pappa lillasyster Olivia alla djur

  • Liselott Kirchberg 25 januari 2014 21:34

    TACK Vilket Fint brev!! Ha det.....

  • Teilmann 25 januari 2014 22:17

    Hej Bizz.
    Nu savner vi dig lidt mere end bare meget. Er du ikke snart på vej hjem? Vi når at få 5 träningspass inden du kommer hjem, så vi kan täve dig begge to :) Skibshunden hilser også, hun ville gerne ha´ väret med på billederne. Hun havde jo sörget for at väre med på alle billeder. Du kunne läre lidt af hende. Kram hjemmefra

  • Pia Grönskog 25 januari 2014 22:35

    Tyckte när dom åkte att det var så långt tid de skulle vara borta och nu är dom snart hemma igen. Saknaden av dottern (Rebecca) har varit enorm och längtar efter att få krama henne igen, hälsa henne med en kram från mamma. Puss o ha det bra på resten av resan.

  • Elin Jacobsson 26 januari 2014 01:53

    Hej Micke (zhuk)!
    Kul att läsa var ni är och hur ni har det, tur det blir varmare i alla fall. Här blir det bara kallare e varje dag, det började precis snöa. Hoppas det lägger sig så man kan åka pulka! :)
    Var på fest igår där han från nyår var, han frågade varför inte du var där och jag undrade också det...jag saknar dig så otroligt men jag är glad för dig att du får uppleva ett sånt äventyr!!

    Snart ses vi, puss på hela dig// Elin <3

  • Mimmi 26 januari 2014 02:33

    Vad skönt att komma till värmen igen! Här hemma i kylan pluggas det för fullt och snart är vi klara i Kalmar.. Hoppas ni får en trevlig vistelse i Nassau. Längtar tills min "fästliga" man kommer hem :) fair winds,FlKd Hamilton

  • Ewami Svensson 26 januari 2014 12:15

    Hej hela besättningen på Gladan!

    Jag är som förälder till Amanda så oerhört glad och tacksam över denna möjlighet ges till våra ungdomar genom denna seglats. Tack!

    Till dig min älskade dotter Snäckan Amanda vill jag ge en liten del av den känsla som har funnits inom mig sen du reste. Jag skrev här på bloggen igår, men då kom tårarna och blev till en dimridå mellan mig och skärmen. Idag sitter jag i spisrummet med datorn i knät och försöker leva mig in i det du upplever. Vilket är helt omöjligt! Jag har tittat på bilderna och läst bloggen och sett dig både glad och trött. Bilden på Facebook visade en stolt tjej.
    Det jag tänker är att du "växer för livet" ombord på Gladan som individ och som gruppmedlem. Alla människor som vågar och vill borde ge sig ut på ett äventyr av den kaliber som du just nu är en del av. Tänk så mycket tid det finns över till att låta tankar och ideér och drömmar få ta plats. Här hemma hade säkert mycket av tiden splittrats av Facebook och instagram, kolla en film eller varför inte en shoppingrunda...

    Tiden går otroligt fort och här hemma är det tydligt att ljuset har kommit tillbaka. Hanaslövsbacken öppnade i söndags, så nu är det fritt fram att åka snowboard och skidor. Det är is på sjön, men jag är osäker på om den är tillräckligt tjock för att ge sig ut på ännu.

    På något sätt är det som om jag inte vill avsluta den här "länken" till dig, men det är nödvändigt. Jag skickar med en extrakram till Ida och till dig Snäckan vill jag bara säga: tag vara på tiden och chansen du har fått. Du och jag är tillsammans även om avståndet är stort.

    Nu skickar jag en påse fylld med kärlekskramar <3
    från Mamma

  • Bo Lohmin 26 januari 2014 12:26

    Vill bara på detta enkla sätt tacka för den information som vi får från HMS Gladan. Det är riktigt trevligt att få del av hur ni har det ombord. Hoppas nu att ni får en fin seglats när fisherman seglet är satt. Hon - Gladan - blir ju då en ännu större fröjd för ögat! Jag önskar att jag hade fått se det i verkligheten, men får nöja mig med de fina bilderna på henne.

    Sist, men inte minst, TACK för att ni ger Daniel och hans kamrater denna minnesvärda upplevelse!

    Hälsningar och kramar från hans mormor och samBo

  • christina larsson 26 januari 2014 13:43

    hej sailors! Kan riktigt känna de varma vindarna när ni beskriver det allt bättre vädret, vad härligt! Finns med dej i tankarna hela tiden fredrik men är så gott att läsa hur bra ni har det och hur väl omhändertagna ni blir av besättningen Bahamas är väl snart i sikte för er?! ha det bäst! kram mamma

  • Maria Lundeberg 26 januari 2014 15:58

    Hej alla på HMS Gladan! Tack för det fantastiska Resebrevet! Kul att få lite fakta som position, fart, segel, kurs och distansminuter till nästa hamn och att energin ombord är på topp! :) Det känns kanon att veta! så TACK för att ni ledare tar så bra hand om ungdomarna! Kram Viktor L och ha det bäst <3 Älskar dig <3

  • Karolin L 30 januari 2014 21:15

    Kämpa på Viktor och ha en fortsatt underbar resa så ses vi snart. Kram från storasyrran!!!!!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *