På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131201

gladanochfalken

3.Sk Gustavsson utbildar 2.kocken Strömberg Brassen tvättar Flkd Andersson har kladdat Flkd Baazius målar Flkd Geldeerman och Sjödin slipar stöttetaljablock Flkd Sjödin blir klippt av Flkd Andersson pga anhörigas klagomål på hårlängd. Flkd Zanderholm till rors Halvdäck Målarexperten Flkd Baazius målar skeppsbåten S Fagerberg och Flkd Uppström gör matrielvård på Sextanterna Skeppsbåten målas och oljas av Flkd Hamilton Även NO Ekholm putsar mässing

Resebrev HMS Gladan 2013-12-01.

Skeppstid: kl 0115

Läge: N 19° 05´ W 052° 41´. Avstånd Las Palmas: 2110 nm. Avstånd St Barth: 590 nm.       Avstånd Cape Verde: 1590 nm. Avstånd Ekvartorn: 1145 nm. Tillryggalagd distans: 2350 nm

Kurs: HK 270. Fart: 7.0-10 kn                      

Väder: Varma vindar, ibland kraftiga regnskurar, ibland kraftiga vindbyar. nordlig dyning.

Temperatur luft: 26°C. Temperatur vatten 26°C. Vindriktning: nordostlig. Vindstyrka: 7-12 m/s

Segelsättning: Storsegel, Skonert, Stagfock, Klyvare, Stortopp, Förtopp, och Fisherman.

Hej hej alla läsare!!

Första vakten har precis gått på sina poster efter ett par timmars sömn. Det är en riktigt fin och stjärnklar himmel här ute på Atlanten denna natt till första advent. Det känns väldigt konstigt att det är just första advent faktiskt. Här kan man nämligen gå i shorts och t-shirt dygnets alla timmar och på trossbotten där vi kadetter bor är det nog runt 25-30 grader.

Dagen har gått i skepparnas tecken. Vi lade sextanterna och miniräknarna åt sidan och drog istället av oss t-shirt och tog tag i första bästa verktyg. När man seglar så här pass långt är det viktigt att det normala underhållsarbetet fortgår under tiden, och det var en hel del att fixa. Det började med en arbetsuppställning vid storluckan, där förste skepparen delade ut arbetsuppgifter. Vissa av oss kadetter har sedan tidigare erfarenheter av andra arbeten och självklart tog man tillvara på detta. Till exempel så är Flkd Hans Baazius målare sedan tidigare, så han fick måla kölen på skeppsbåten. Jag och Flkd Anton Sjödin har båda jobbat på McDonalds tidigare, men det fanns inget arbete ombord som kunde översättas till detta, så vi fick till uppgift att slipa och olja blocken till stöttetaljorna. (En stöttetalja är en tamp som man använder till att spänna bommen till gaffelseglen så att de inte kan stå och slå). Det var ett riktigt trevligt arbete och resultatet är jag mycket nöjd med.

Andra arbeten som utfördes var bland annat att laga vevlingar (tamparna man går på när man skall upp i masten), splitsa och tagla olika tampar, lacka trädetaljer och självklart en hel del mässingsputs.

Det var riktigt trevligt att sitta ute i solen och arbeta lite med händerna istället för hjärnan. Det kändes som att det behövdes en sådan här dag, både för fartyget och för kadetterna. Resultatet blev bra och jag tror och hoppas att skepparligan är nöjd. Kan även tillägga att några av oss (bland annat jag) blev tvungna till en riktig grovrengörning efter avslutat arbete. Det spilldes nämligen en hel del, och framför allt takmassa som är som tjära. Inte det lättaste att få bort från huden!

Vid 1330 uppställningen fick vi reda på att det var ca 700 distansminuter till St Barts, vilket känns riktigt fint. Det är svårt att beskriva, men när man bara sett hav i över 2 veckor så ska det bli spännande med lite miljöombyte. Det ska även bli skönt att få gå i land och få ladda batterierna lite innan nästa sjöpull.

Flkd Henrik Uppström lärde oss hur man vinner flickornas och fiskargubbarnas hjärtan när man kommer till Smögen. Det viktigaste är att man ska segla in till kaj och förtöja och att man ska se ”salt ut”. Detta kräver då att man har en segelbåt, helst av märke Hallberg-Rassy från Orust. Det var en mycket rolig och informativ genomgång Uppström hade förberett, men om det finns några Smögenbor som läser bloggen kan ni komma med egna tips i kommentarsfältet om hur man vinner er gunst och respekt.

Hörde just uppifrån halvdäck att vi har en fart på 10 knop och jag känner att vinden har ökat en del. När det blir lite action i seglingen vill man inte missa något!

Passar på att hälsa till alla där hemma, men framför allt till Mamma, Pappa och Syster Gelderman och till min älskade flickvän Rebecka som befinner sig i Indonesien. Hoppas allt är bra där borta på andra sidan jorden! Längtar tills vi ses igen i januari! Massa kärlek till dig!!

Varma passadvindshälsningar till alla

önskar Flkd Erik Gelderman, tillsammans med Första vakt

GMY

VO kommentar: Jag vill bara göra ett litet inlägg. Ni skriver i era kommentarer att allt verkar fantastisk och det är det. Men som Gelderman skriver, det är varmt inombords. I aktra inredningen har vi i natt ca 32-34 gr. Svetter rinner, fläktar går för fullt, man svettas ändå och sängkläderna blir lite blöta. Men på däck är det skönt. Så har vi det!

4.O L Saager

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

22 kommentarer

  • Christer Levihn 1 december 2013 09:54

    Skönt att ni närmar er Västindien Det verkar ju gå undan på slutet med den nordostliga vinden.
    Nu börjar Pappa Levihn längta efter att höra av Viktor och att få Viktor och Carro här på söndagmiddag :-)
    Ha en riktigt bra fortsatt segling
    Christer

  • Marie Andersson 1 december 2013 10:11

    Grattis på namnsdagen finaste Oskar! Härliga bilder ni skickar! Ser att du jobbar med både det ena och andra! Frisör -är du lika duktig som jag? Du ser ut att må bra! Det blir din mamma varm i hjärtat av! Läste att ni har det lite väl varmt när ni sover och jag antar att det inte alltid är så kul när vardagen kommer även hos er! Idag är det julskyltning på stan och Axel och jag jobbar. Därefter är vi bjudna på glöggmingel hos Perssons! Kram Mamma

  • Göran Landelius 1 december 2013 10:43

    Hälsningar till Brassen Per Larsson från ett kallt och blåsigt Karlsborg. Inga större nyheter ...visste inte att du tvättade..akta dig för att visa ..sådant kan få .........

  • Åsa Sjödin 1 december 2013 12:15

    Hej Anton och alla andra. Ja, vi här hemma är verkligen avundsjuka på den behagliga temperatur ni har där borta, även om det verkara vara för hett under däck. Här hemma är det långkalsong på. Vi är på Vätö där ett tunt lager snö finns på marken ( eller är det frost? ) . Nåväl halt är det i alla fall. Vi har bytt till dubbdäck på bilen och pysslat lite utomhus. Sedan smakade det bra med lite varm glögg. Må så gott mamma och pappa.
    PS vad bra att någon tog tag i det här med klippningen, så du ser lite proper ut när ni kommer fram till St: Bartholome. Ds

  • Eva Dahlqvist 1 december 2013 13:36

    Skönt att ni seglar på utan större problem
    Vi två Alltså Falks närmaste : Eva o Benedictine
    Hälsar STORAKRAMEN
    Mufflan tävlar i fm idag i Gbg, hoppas
    dt går bra
    Snart ses vi
    Hälsningar till alla
    Eva & Tin

  • ewa gelderman 1 december 2013 13:42

    Erik! Vad roligt att äntligen få läsa nåt som du skrivit! Vi saknar dig här hemma och hoppas du mår bra. Nu börjar det närma sig att du får känna fast mark under fötterna igen. Jag är hos mormor denna helgen. Kram mamma

  • Caroline Schramm 1 december 2013 14:53

    Hej Viktor! Härligt att se att ni börjar närma er västindien! Allt är bra här hemma, hade julfest på jobbet i fredags, va riktigt kul. Ha det så bra nu! saknar dig och älskar dig massor! puss /Caroline

  • Mikael Andersson 1 december 2013 15:22

    Oskar,
    Grattis på namnsdagen. Fick alldeles nyss mail. Det har jag nu skickat vidare till flocken. Vi har en fantastisk första advent med klarblå himmel och sol. Gårdagens bak blev inte i världsklass och årets Murre är bara en liten kisse katt. Skönt att din bestickjournalen börjar bli klar.
    Ni verkar inte behöva dubbla täcken när ni sover. För mig låter det som i varmaste laget. Ha en trevlig första advent och klättra försiktigt.
    Pappa

  • Emily Wickstein 1 december 2013 15:35

    Blev glad att få dina meddelanden Anders. Är dock besviken över att du verkar vara en fena på att hålla dig undan från kameran, men snart hörs vi och det är bättre än bilder.

    Ta hand om dig så att du är någorlunda hel när vi ses, några ärr hör till att ha med sig från livets äventyr. ;)

    Puss & kram

  • Jan Rahmström 1 december 2013 15:50

    Hej Lasse

    Ser trevligt ut, minns att du så nått om ÅP, men detta verkar bättre.

    MVH

    JAN

    • jerkerschyllert Jan Rahmström 2 december 2013 07:25

      Hej Jan
      Jo, det är nära nu. Ca 25 sjödagar kvar, ett antal trevliga hamnar
      och lite Vakt-tjänst. Sedan är det överblåsning som gäller iom 140501.
      Klart värdig avslutning på 42 år i Flottan.
      Hälsa din trevliga och duktiga dotter.
      GMY
      Lars Saager / 4.O

  • Hamilton 1 december 2013 16:54

    Hej.
    Björn hade förmånen att få göra tre långresor med Älvsnabben och lämnar en liten kommentar till Lars fundering kring hur länge Älvsnabben som längst var utom sikte av land, mellan hamnar:
    1. "aspirantresa 69-70",
    2. "fänriksresa 72-73" (var aspirantbefäl på Sjökrgsskolan sedan sommaren 72), ny befälsordning gjorde att de vid examen blev löjtnanter istället för som förr- fänrikar.
    3. "kaptensresa 78-79" plutonschef för ny kull aspiranter på Sjökrigsskolan.

    Efter check i sina inbundna skeppstidningar, "SNABB nytt", konstaterar han att under hans tre resor hade man som längst 13/14 dagar till sjöss utan sikte/närhet av land, t.ex. mellan Savannah och Funchal 1979-02-13 -- 26.
    Han tror sig också minnas att det i Äbn. erfarenhetsliggare rekommenderades maximalt 14 dagar mellan hamnar och normalt var högst 1-12 dygn.
    Björn anser sig inte ha drabbats av plåtsjuka någon gång men minns att det kändes tungt att under den 5 månader långa resan för första gången inte fira julafton tillsammans med föräldrar och syster.
    Trots kontakterna via denna utmärkta blogg tror vi att både kadetter, sjömän och befäl kan känna särskild saknad av nära och kära idag, den 1. advent.
    Våra tankar går särskilt till Mimmi och Carl Johan men vi tänker också på ER alla i besättningen när vi tänder vårt första adventsljus.

  • Solveig Bergström 1 december 2013 17:54

    Hej Helena. Idag avslutades släkthelgen med att Viveka, Anna och jag gick till Högalidskyrkan och sjöng härliga adventspsalmer. Oscar och Annsie fick en liten flicka i morse. Hon ska heta Dixie Helena. Mer än så vet jag inte ännu. Jag är inte så orolig över att du är toppgast - du har väl varit ute på mycket värre projekt än så.....tänker en luttrad mor. Stor kram. Vi hörs snart. Solle

  • Thomas Olsén 1 december 2013 18:42

    Hej bror!
    Härligt att se lite kneg på däck och att temperaturen tillåter jobb i bara shorts!
    Jag hoppas att du odlat skägget så pass att du ser "salt" ut lagom tills ni lägger till för segel!

    Här på hemmafronten har det kultiverats som bara den såhär första adventshelgen! Opera, adventskonsert, glögg, julbak och julklappsbotanisering på staun.

    Hoppas ni inte svettas för mycket i trossbotten!

    mvh lillebror.

  • Jonas johansson 1 december 2013 18:55

    Tjenare Fredrik O.

    Skickar en hälsning ifrån Jönköping, försökte skriva ifrån Shanghai men FRA i Kina gillar inte bloggar så det gick inget vidare

  • David Falk 1 december 2013 19:53

    Thomas Falk tillhanda!

    Hälsningar hemifrån, allt bra.

    Tin VANN fitness i Göteborg!!!!
    Mor o dotter hälsar:)

    /David

  • David Falk 1 december 2013 19:55

    Thomas tillhanda, glömde en sak:)

    Hon fick 2 st A!!

  • katarina hultberg 1 december 2013 20:08

    Hej Juli! I dag är det första advent och vi har pyntat med pappas gamla klädnypsadventsstjärnor för den rätta stämningen. Vi åt de första lussebullarna i går och i dag har vi kokat saft på en massa bär som mormor donerat efter avfrostning av frysen. Ha det gott! Kram, mamma och pappa
    P.S. Det vore intressant att få förklaring till de förkortningar på befattningar som ni använder i era foton på bloggen.

  • Maj-Lis Aldén 1 december 2013 22:20

    Hej Rikard o alla er andra ombord!
    Tack för att vi här hemma får följa med på resan genom breven o bilderna på bloggen! Förstår om ni ser fram emot o väntar på: "Land i sikte....." efter alla dygn till havs!
    Idag har vi haft friska vindar o 7 grader varmt! Huggit o satt upp utegranar, första ljuset tänt o glöggen värmd!
    Ha det fortsatt bra ombord o till sist: vi tycker som Zebb!!! Kram från dina föräldrar

  • Christina Hök 1 december 2013 22:22

    Hej Madeleine,
    Verkligen kul att följa er på bloggen. Nu förstår jag att du jämförde med Jultomtens leksaksfabrik när du efter förra seglingen beskrev med vilken frenesi ni jobbar ombord. Ja, nu har ni extra bråda dagar. Ni verkar vara ett fint gäng som gör mycket för att alla skall trivas och må bra.
    Idag har pappa och jag träffat pappas kusiner på lunch och adventskaffe, jättetrevligt. Astrid, Lasse, Ninne, Göran, med flera hälsar så mycket. Vi längtar mycket efter vår fina Maddis. Stora kramar från mamma o pappa.

  • Ewa Olsén 1 december 2013 22:58

    Hej Fredrik.
    Idag är det första advent o det stormar rejält ute idag, ja kanske inte som stormar ute på havet.
    Vi har varit på basar idag o tänk jag vann en tavla när Yvonne Hallin drog en vinstlott.
    Julens första glögg har också intagits. Även tjuvsmakat på den goda Kåseberga sillen jag haft med från skåne, lugn det finns två oöppnade burkar kvar till dig!
    ikväll vanligt söndagsstrul med allt, imorgon väntar ny arbetsvecka o nästa helg blir det julgodis pyssel här hemma med Bobo o Lottie.
    Snart får ni njuta av underbar rom.
    Hi ho captain Jack Sparrow styr nu fartyget rätt i hamn.
    Kram från oss på Djurön hälsar mamman.

  • Jonathan Norman 2 december 2013 11:20

    Tjena Erich!
    Riktigt kul att läsa er blogg!
    Du o Anton kan väl vända några burgare inne i byssan a la donken style!
    HADE!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *