På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131129

gladanochfalken

2.kock Strömberg till rors 3.O Levihn till rors Ansvars VO Astrosekt jobbar FC Falken tampförhör med Flkd Gelderman FL Hök syr segel med 1.Sk Flkd Hamilton och 3.Sk viker segel Flkd J Hultberg ville oxå vara på bild Halvdäck Val visar sig i några minuter

Resebrev HMS Gladan 2013-11-29.

Skeppstid: kl 0030

Läge: N 19° 34´ W 046° 41´.  Avstånd Las Palmas: 1790 nm. Avstånd St Barth: 940 nm.      Avstånd Cape Verde: 1240 nm.  Avstånd Ekvartorn: 1180 nm

Kurs: HK 260.  Fart: 7.0 kn      

Väder: Varma vindar, ibland kraftiga regnskurar, ibland kraftiga vindbyar. nordlig dyning.

Temperatur luft: 24°C.  Temperatur vatten 26°C

Vindriktning: nordlig.  Vindstyrka: 5-7  m/s

Segelsättning: Klyvare, Stagfock, Skonert och Storstängstagssegel. Maskinstöttning.

 

Ohoj!

Nu har det 14 dygnet ombord på HMS Gladan precis påbörjats. Klockan är 0030 skeppstid (0330 GMT) och andra vakten har precis förfångat posterna.

Under förgående dygn fick vi i andra vakt verkligen känna på vädrets makter. När vi hade förfångat dagvakten (04-08) dröjde det inte länge innan vi fick stora gula ekon på radarn. Dessa ekon visade sig innehålla en hel del vind och ännu mera regn. På 30 minuter ökade vindstyrkan från 3m/s till 18m/s och det kändes som om regnet aldrig skulle försvinna. Men lagom till purrning av de andra ombord var regnet försvunnet och solen sken återigen. Vi fick även ett morgonbesök av en delfinfamilj som valde att följa oss en liten stund här på det stora blå.    

Dagen har, som alla andra, rullat på enligt rutin. Varje dag klockan 1330 har vi divisioner med alle man där vi går igenom navigation, schema, läser upp nyheter m.m. Vi elever har då i uppgift att hålla en presentation av något slag, för alla ombord. Idag var det min tur att genomföra detta och det blev frågesport i likhet med vem vill bli miljonär. Vinnarna blev Söderbäck, Wickstein och Aldén, Grattis! Efter den gemensamma samlingen så brukar vi ha lektioner. Idag höll NO Falk en intressant lektion om räddningsarbete till sjöss, sk. SAR (search and rescue).  

Om en vecka beräknas och hoppas vi vara framme på St. Barth, men innan dess händer det mycket ombord. Vi ska ha tvättbyte, fira advent, snygga fartyget (el grande, det blir mycket mässing att putsa efter ca 3veckor till sjöss.), förbereda förtöjningsgods och fendrar, stryka vit uniformen m.m. Ja, det är en hel del förberedelser innan vi kan komma in i hamn och representera svenska flottan på bästa sätt.

Jag tror jag talar för hela min kurs när jag säger att detta är en otrolig upplevelse och att vi är tacksamma över att ha fått möjligheten att genomföra denna seglats över Atlanten och vidare. Vi försöker ta tillvara på varje stund även om det blir en vardag här med, som på alla ställen. 

Till sist vill jag hälsa till familjen och alla vänner. Tack för kommentarerna, de betyder mer än vad ni kan tro när man är här ute utan kontakt med omvärlden. Vi ses till jul! (Ps till Ebba, till och med Calle har börjat anta en brun ton nu, så ni kanske ska kolla på den där sista minuten runt jul J )

GMY,

Flaggkadett Hamilton

VO kommentar: Nu har vi passerat mindre än 1000 nm kvar. Det känns nästan som om vi är framme snart. Men det är låååångt kvar. Men vi vet att det är mycket som skall göras och hur vi än gör så blir det jäktigt i slutet.

Vi är nu alla inne i en bra rutinlunk som gör att allt fungerar mycket bra. På ett föredömligt sätt jobbar och agerar alla ombord, för allas bästa.

Storseglet har lagats idag av 1.Sk, Timmer och Fartygsläkaren. En liten reva i en söm har lagats.

Vi rullar vidare mot St Barth…

 L Saager / 4.O

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

18 kommentarer

  • stefan strömberg 29 november 2013 10:25

    tjenare!
    följer er blogg varje dag och det är mycket intressant läsning och fina bilder.
    här i Osby är det kallt och blåsigt och isen börjar lägga sig så smått.
    ha nu en säker resa och behöver ni en kock till så hör av er.
    ps fin bild på dig idag Sebastian ska bli kul att prata med dig när ni kommit iland saknar dig)
    mvh
    Stefan Strömberg

  • Marite Larsson Jalmelin 29 november 2013 15:17

    Det är så otroligt roligt att läsa dessa resebrev från Gladan samt se alla foton. p.s skickar med en bamse kram till min gubbe Per.

  • Hamilton 29 november 2013 15:45

    Tack för fin beskrivning på bloggen!
    Vi undrar om tankar återkom om yrkesvalet "delfinskötare"?
    Idag har vi varit på Kreativum på styrgruppsmöte för Neptunhallen där vi passade på att köra båt.
    Imorgon kväll sätts adventsljusstakarna upp. Då börjar julkänslan på riktigt att infinna sig.
    Hälsning till er alla!
    Pok Mimmi o Calle

  • Gurra 29 november 2013 18:41

    Hej Mimmi och Calle,

    det låter som ni har det gött på havet. I Stockholm är det mörkt och köer. Ida går upp 1 kg varannan dag :) Imorgon ska vi till Vasamuseet och lyssna på musik och käka snittar. Jag tycker om din spagat på en av bilderna.

    Ha det gött
    Guran

  • Christina Hök 29 november 2013 19:39

    Hej Madeleine,
    Det var väl bra att revan på seglet nu förvandlats till ett fint ärr. Så händelserika dagar ni haft då ni utmanats av vädrets makter. Kul att ni fick se en val och att ni fick följe av små delfiner. Igår var jag på anrika Östarps Gästis och åt årets första julbord. Siv P, Elisabeth O, Annica C med flera hälsar till dig. Hälsar gör också Britten och Karin W som vi träffade idag. Det är också många släktingar och vänner som tänker på dig. Idag satte pappa upp de gamla fina adventsljusstakarna i kupan. De får i år symbolisera er stjärnhimmel här i decembermörkret. Stora kramar från Ma och Pa.

  • Ewa Olsén 29 november 2013 20:12

    Hej Fredrik.
    Ser er bra på spoten, västindien dyker på kartan nu.
    Tack för alla bilder, så kul att se. Ser fram emot adventsbilder o er strykandes uniformer. Besiktigat bilen idag, ny spindelled behövs annars helt ok. Mkt post har du fått men inga räkningar att betala. Talat med din styrelse om källarförrådet idag, allt Ok.
    Birgit kommer hit hem imorgon o stannar nga dagar i Sthlm. Även farfar är inne o läsar bloggen nu.
    Själv har jag bara 12 arbetsdagar kvar detta år,härligt ,men mycket pyssel hemma kvar innan jul.
    Brynäs nu 7:a i den täta tabellen. HV är nu 3:a från botten o bror jublar.
    Alla mår vi bra o följer er på varje rad o bild vi får.
    Hoppas du inte var uppe i masten när det blåste 18. Be careful.
    Kram från mamman

  • Anna Borgin 29 november 2013 20:55

    Hej på er alla, och speciellt till kusin Bergström. Vi är samlade hela släkten hos Solle och Bengt på fredagsmys och fick läsa ditt mejl. Jag tänker förstås på Taubes "möte i monsunen" när jag hörde att du är toppgast. Hälsa alla svenskättlingar på St Barths, och njut av återstoden av resan. Kramar från hela fjollparaden!

  • Melanie Lawrence 29 november 2013 22:02

    Ludvig: Jag fick ditt meddelande och blev så glad. Har en överraskning från våra föräldrar när du kommer hem<3 Mårten och tjejerna hälsar till dig! Saknar dig massor, älskar dig gubben. Puss från din Melanie

  • Boel 29 november 2013 22:15

    Helle, saknar dig så mycket! Vi ses till Gerdas 90-års "fjollparad" om inte förr!!
    KRAMAR i massor Boel

  • Ebba 29 november 2013 22:18

    Äntligen kom Mimmis berättelse :) Nu inväntar vi bara Calles! Haha vad kul att du har fått färg Calle STORT GRATTIS!!! (hoppas du slapp stadiet "kräfta" som jag hört är j*kligt jobbigt, särskilt när man ska sova i en liten hytt med massa ljud runt om) ser dock inte riktigt den gyllene färgen på bilden ovan =P fast allt är ju relativt iof.... Idag var Kerstin, Linnea och jag inne på Telenorbutiken för att Linnea skulle köpa en sladd, efter ca EN TIMME senare kom vi ut med varsin ipad mini och iphone 5S (obs i champagne/vit) hahaha vi tror fortfarande att det finns en hake på det "supererbjudanet" vi fick. Nästa steg är att vi får anmäla oss till en teknikkurs så vi förstår hur man använder skiten med :) Mamma ville också ha en platta men inte med appar för hon ville kunna surfa med hahaha fler som behöver en teknikkurs ;) Nu kollar vi på idol, Erik Rapp, Elin och Kevin Walker som är kvar. Vi vill se fler bilder på Mimmi och gärna med Mimmi tillsammans med delfinerna :) (Mimmi: du kan låtsas vara deras skötare så har du provat på ditt drömyrke med haha). Härligt att höra att ni har det bra! Vi saknar er och inväntar Calles ankomst så vi får smaka alla julbakverken =) Men Calle, du kanske inte ska vara med mig och klä granen i år, för husefridens skull... Jag mailar min önskelista för alla presenter du skulle köpa till mig med Mimmi! stor kram

  • Viveka Klingenberg 29 november 2013 22:34

    Skepp ohoj Helena!
    Roligt att få en lite rapport från sydliga breddgrader. Vi njuter hemma hos Bengt och Solle med stor släktsamling.
    Stor kram till dig Helena från moster Viveka och Allt Gott till er andra glada på Gladan.

  • Magnus 29 november 2013 23:03

    Hej Mimmi o Calle!
    Kul att höra att ni har det bra.
    Vet inte det där med Calles bruna ton.....ganska ljusbrun tycker jag men kanske är kameran :)
    Skämt o sido ni verkar ha det härligt så bara njut så ses vi snart i den svenska vintern.
    Kram Mangan!

  • Bengt Bergström 29 november 2013 23:23

    Till Helena Hergström
    Hej Helle, idag hade vi stora fjollparaden hemma hos oss. Jag fick tillfälle att läsa upp ditt mail som jag hade fått i morse så alla här har fått höra det. Sännande att höra att Du är toppgast, men se för sjutton till att inte ramla ner :O) Nästa helg åker jag till Florida för att göra upp om Donzin men tyvärr passar det väl inte så att jag kan träffa er därborta så det får väl vänta till i jul.
    Bengt

  • Lasse Bergman 29 november 2013 23:43

    Hur beräknar ni avståndet till "Ekvartorn"? Om det är avståndet till ekvatorn som avses så torde ju detta vara identiskt med latituden uttryckt i bågminuter. Om ni räknar avståndet i internationella nautiska mil om 1852 meter så får jag det inte att stämma heller. Den 27 och 28 november anges samma latitud men olika avstånd uppges! För övrigt önskas god vind!
    /Lasse

  • katarina hultberg 29 november 2013 23:49

    Hej Julia! Vi blev så glada över ditt mail i morse och era resebrev är som alltid väldigt givande att läsa. Månadsavgiften ska höjas med 5% i din brf-förening, avser förmodligen bytet av vattenledningar. I dag har pappa och jag lunchat på stan, dansat fuego och jympat, ätit pulled pork till middag och druckit gott vin. Linnéa gled nyss förbi här utanför men hade inte tid att prata. Jag har fått bekräftelse från lackfirman att dina luckor och dörrar är klara så nu håller vi tummarna för att det stämmer... Ha det gott! Kram, mamma och pappa

  • ChaThoCaaaaaaazz 30 november 2013 00:31

    HEEEEEEEEEEEEEEJ FREEEDRIK!!!
    (Du får lägga till ljudeffekter själv.)

    Just nu sitter jag och Thomas och Cassie och dricker te och äter choklad från stället där Thomas tröståt under högvakten (snart är det dags igen!! mohaha...). Jag och Thomas har varit på Svansjön på Operan och Cassie har skrivit 53 sidors inlämning. Win! I morgon är det lussebullsbak, men Thomas får inte vara med för hans lussebullar blir alltid så... ickePK. Cassie ska spela tennis för andra gången på ett år i morgon. Woop wooop! Jag tänkte börja dansa balett (blev inspirerad efter Svansjön) men jag sträckte ryggen efter 2 min så det blir nog att ge upp den iden. I morgon är det första advent! Blir det någon saffransglass som Cassie tipsade om? Pappa hälsar att du kan ha röda byxor på julafton (ho-ho-ho)...

    Tror jag ska sluta spamma nu innan folk får för sig att du och Thomas är släkt. Hoppas du har det mycket bättre än vi!! Cassie är extra avis och vill segla nästa höst. Fram tills dess får hon köra radiostyrt i badkaret. haha.

    (Nej det är inte spam, ge det bara till Fredrik!!)

    Skeppohoj oboy det här var skoj, lillebror hälsar att du är så fin så fin så fin, jag klappar dig på huvudet och Cassie nyper dig i kinderna. Hoppas de inte har hunnit bli allt för brunbrända!

    xoxo
    ChaThoCaaaaaaaazzzz (och MangeMangeMangeeee)

  • Jan Olsén 30 november 2013 10:53

    Hej Fredrik
    Hoppas att allt är toppen. Här är det så.
    Jag tänkte att Du behöver ha lite balans på njutarlivet ombord.
    Här hemma på Bullerö hade jag -4° under natten. På vägen hem från gårdagens första julbord så bröt jag lite tunn is på några ställen.
    Nu är Plåtnicklas ren och fin i botten igen.
    Sola inte för mycket och hälsa alla ombord.
    Pappe

  • Gustav Andersson 30 november 2013 12:30

    Hej du storenbrodern Oskar!
    "Kalla grisfötter, det är så man får ont i magen" detta underbara citat slog när jag ser bilderna, det känns lite som Pippi på de sju haven.

    Jag hoppas att du rockar focken, putsar mässingsknoppar och är älmännt skrockfull på din seglats. Här i Lund är det blask och blött men falafeln är lina god för det! Om du glömt bort det så har du namnsdag imorgon . Till detta åläggs gratulationer och ryggdunkningar.

    Ni verkar ha det mäkta fint må jag säga!
    Fortsätt ha det fint så hörs vi senare
    Akta dig för skörbjugg
    //mellanbrodern Gustav

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *