På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131126

gladanochfalken

Alla som doppat båtmössan i Atlanten V 35 gr Flkd Bergström som VO Flkd Kaur som VO med Flkd Alden till rors Flkd Sjödin plattar burkar Flkd Uppström till rors Flkd Vinergård, Sörensen och Sjödin räknar Halvvägs enl Transas

Resebrev HMS Gladan 2013-11-26.

Skeppstid: kl  01:30

Läge: N 20° 10´ W 038° 42´ . Avstånd Las Palmas: 1370 nm. Avstånd St Barth: 1380 nm.    Avstånd Cape Verde: 800 nm.  Avstånd Ekvartorn: 1200 nm

Kurs: HK 260   Fart: 7,0 kn      

Väder: Varma vindar, månen i nedan kom upp 0100, .

Temperatur luft: 24°C.  Temperatur vatten 26°C

Vindriktning: Ostlig.  Vindstyrka: 3-5 m/s

Segelsättning: Storsegel, Stortopp, Bredfock och Fischerman bärgade och gigade. Startat maskin.

 

God afton/morgon!

Efter en bra dag med tämligen goda segelförutsättningar har vinden nu under natten mojnat och vi på 2:a vakten har precis gigat (tagit in) en del av seglen som vi hade uppe tidigare. Detta gör vi eftersom när vindhastigheten minskar och blir ojämn ökar risken för att riggen slår. Så för att spara på utrustning så har vi startat maskin för att få lite hjälp på traven mot St Barts! Annars så har dagen varit bra. Solen fortsätter skina och sjön är behaglig. Arbetet bland kadetterna inom den astronomiska navigationen fortsätter och titt som tätt står det folk bak på halvdäck och tar antingen sol-, mån-, planet- eller stjärnhöjder. Vi får väl se om rekordet på 0,7 distansminuter kommer att stå sig under resans gång.

Under 13:30 uppställningen som vi har dagligen fick vi, efter genomgång av sekonden, ett litet föredrag av Aldén om hur man gör sylt. Det jag lärde mig var att man kan göra sylt på i princip vad som helst och att man bara behöver tre ingredienser (kan det verkligen vara så lätt?). Vi får se om man vågar sig på det när man kommer hem…

Efter syltlektionen så samlades delar ur besättningen för att uppmärksamma något av lite mer ceremoniell karaktär, nämligen att vi korsat 35 longituden och därmed bytt s.k. navarea, och detta kan man se som att vi har passerat mitten på Atlanten. Vi tog då tillfället i akt att följa upp en gammal tradition, nämligen att doppa våra båtmössor i Atlantens salta vatten. Målet för en sjöman är att doppa sin mössa i så många av världshaven som möjligt, och detta är ett steg på vägen.

Återigen är vi tacksamma för hälsningarna som kommer hemifrån! Det är kul att ni följer bloggen så att ni ser hur vi har det, och ännu roligare att få en liten hälsning!

Nu är det åter till tjänsten för min del, men om mindre än en timme kommer avlösning så man hinner knoppa några timmar innan en ny dag tar vid.

Sköt om er där hemma!

Flkd  Mårten Sörensen

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

13 kommentarer

  • Tommy Gustafsson 26 november 2013 08:53

    Hej på er. Temperaturen är lite behagligare hos er än vad den är här just nu, -7° i Uppl.Väsby i morse. Kul att följa er på er seglats och tack återigen för bilderna ni lägger upp. Häftigt att vara mitt ute på Atlanten, men känner man sig inte ganska liten ibland där ute i det blå ? Var rädda om er och ha en fortsatt bra seglats. Hälsn Tommy. Peters farsa ;())

  • Thomas 26 november 2013 19:09

    Hej hej Hallå bror! Jag blir mer och mer avundsjuk på er för varje dag som går! Jag kan meddela att nattvakten på Kullen tyvärr inte genomförs i shorts och t-shirt, och ingen sprängfisk får vi heller! Men oroa dig inte, på måndag börjar den fantastiska högvakten, då kommer allt bli bra igen!

    Jag ska hälsa från alla i Skåne då jag och mamman var nere och grattade Elin och Agneta i helgen! Där missade du verkligen något, det var grymt trevligt! Ska även klämma in en hälsning från mormor som säger "tjo faderittan ...."

    Frusna hälsningar från hemmaplan!
    Med vänlig hälsning, Thomas Olsén

  • Åsa Sjödin 26 november 2013 20:58

    Hej Anton och alla andra som jag ev känner . Vad roligt att läsa er blogg, det är nästan dagens höjdpunkt numer. och har blivit en vana att läsa. Det piggar upp i vintermörkret. Väldigt kul att se era bilder också och få en inblick i vad ni gör. Du ser ut att må bra, Anton. Kanske lite långhårig. ( Det finns ingen frisör ombord, eller någon annan som kan förbarma sig?) Här hemma är allting bra. Oskar och Cissi har det bra i Thailand och mormor och Johnny har kommit hem idag och är nöjda med sin resa. I lördags var pappa och jag och Langes på Taxinge julmarknad i Sörmland. Där fanns ett enormt utbud av mat, dryck och hantverk och allt som hör julen till, så vi handlade en hel del till julbordet. Sedan blev det "gofika" vid ett kolossalt fikabord. Lär vara Europas största kakutbud. Må så gott min son. Pappa hälsar (och Dixie) Kram mamma.

  • Solveig Bergström 26 november 2013 22:10

    Hej allihopa och speciellt Helena. Det är så roligt att läsa era resebrev och höra att ni t ex lär er laga sylt på era föredrag, och intressant att höra om hur köket fixar frukt och sopor m m. Men allra roligast är naturligtvis fotona! Tack!
    Till Helena: Nu har vi bytt till vinterdäcken och täckbyxorna har åkt på. Iskallt men ändå soligt och fint. Bengt och jag har just ätit middag på Gröna Dalen. Ser fram emot helgen med släkten. Viveka och Helmuth kommer redan på torsdag. Ha det bra, gumman. Stor kram Solle

  • Ebba Hamilton 26 november 2013 22:23

    Hej Mimmi och Calle!
    Vi har fullt upp med vardagen här hemma så vi är lagom avundsjuka på er resa :) Idag var jag/E i Älmhult för ledningsgruppsmöte och brandutbildning. Fick släcka brinnande docka och annat smått och gott MEN höll på att förfrysa då det var -8 grader ute! På lördag ska vi med Ms familj till julmarknaden i Köpenhamn och på söndag flyttar vi in i min nya by =) liiiite roligare helg än den som var då M och jag följde med pappa och cecilia med man för att tömma farfars lägenhet.... No more words needed på den ;) Er lägenhet ser gapande tom och mörk ut men ska höra med mamma om vi ska sätta upp lite adventsstakar på fredag. Se till att verkligen njuta av er resa! Tyvärr får man en vardag var/vad man än är/gör här i världen.... men allt här hemma kommer vara exakt så som ni lämnade det :) bara lite kallare! kramar från syster/svägerska & svåger

  • katarina hultberg 26 november 2013 22:28

    Hej Julia! Hoppas allt väl med er, det ser i alla fall så ut av alla härliga bilder att döma. Pappa och jag är just hemkomna efter Linnéas pass och det var roligt som alltid. Snön lyser med sin frånvaro, nu kan den gott få dröja tills vi klarat av karlskronatrippen nästa vecka. Vi har satt upp ljusslingorna utomhus och ska upp på vinden och leta fram adventsljusstaken och -stjärnan inför första advent på söndag. Vi saknar dig! Kram, mamma och pappa

  • Carola Ax 26 november 2013 23:45

    Hej Anton och alla andra!

    Ni verkar ha det väldigt härligt ombord, lite mer sol och värme än vad detta land kan erbjuda, Jag vill däremot ha snö nu..men snart åker alla tomtar upp, ska bara hitta dem först ;)
    Va långhårig du är nu, haha, lurvas!! Måste vara varmt med allt hår, haha, fast du borde kanske njuta av värmen när du vet vad som väntar när du kommer hem.
    Jag såg det sjukaste på instagram igår, jackie var uppe på bryggan på fartyget och tog kort, har aldrig sett så sjuka vågor, hoppas inte ni åker in i det ovädret..jag fick lite ont i magen.
    Fortsätt uppdatera och det är kul med bilder, läser bloggen varje dag!
    Saknar dig!

  • Erica W 26 november 2013 23:57

    Till Sekonden!
    Hej min skatt. Härligt att se att ni sakta men säkert rör er framåt. Nej, vi behöver inte veta hur varmt ni har de. Här hemma är de 13+ INOMHUS!!!!!!! Idag var de -5 ute, vinterjackan åkte fram även om de inte kändes helt hundra. Funderar på om jag skall sova med den på eller ej.
    Axel har varit här hela helgen, självklart lämnade han den obligatoriska förkylningen ;) Olivia frågar efter dig varje dag hon vaknar.
    "Var är Jacob"?? Empis börjar tröttna på att berätta att du åker båt.
    Annars tickar de på här hemma. Julklapparna är färdiga, julkorten är skrivna och skall bara läggas på lådan. På torsdag kommer fönsterputsaren hit.Sen kan nog julen och du komma=)

    Ett inlägg till 4:O. Vi älskar din T-shirt!!!!
    Min mage tackar och bockar för rådjuret också:)

    Puss o Kram på er alla.

  • Mats Edén 27 november 2013 01:18

    Hej Mårten
    Ser fram emot att träffas o prova på lite hemgjord sylt ;-)
    ... o höra om era äventyr
    Massa god rom väntar här... :-)
    /Mats

  • Ann-Sofie 27 november 2013 07:41

    Hej Mårten! Vilken resa ni är på vilka minnen ni kommer få! Så underbart att ni får lära er så mycket matnyttigt;-)! Kramar Ann-Sofie

  • Lennart Sörensen 27 november 2013 22:10

    Hej Mårten (och alla andra)!
    Det ska bli trevligt att komma hem till dig och äta pannkakor och sylt (hemlagad av dig!) Sedan skulle det vara trevligt att höra dig följande låt av Povel Ramel:

    Vi lossa bananas i Göteborg
    och styra Atlanten förutan sorg
    men strax därpå titta himmel grå
    Vi flyta på vågen som tomma korg
    Det komma en vind putta till oss hit
    det komma en till putta till oss dit
    Men så säg gott folk, kan ni svara på
    är detta normalt, ska det vara så

    Måste vägen till Curacao gynga så
    Kapten ursäkta jag sjynga så
    Puts väck min sömn till sista uns
    bland utspilld Genever och tummelduns

    Samblastchibidarra, kränga hit
    Samblastchibidarra, slänga dit
    Banan inte vänta så skynda på
    mot Curacao, låta gyngan gå

    Fast ni har nog haft bättre väder än sången antyder. Och jag vet inte om ni kommer till Curacao!

    Ha det bra i alla fall!
    Pappa Lennart

  • Linkan 27 november 2013 22:41

    Hej Sjödin, Olsén och Gelderman (och hej till er andra med)!
    Hade inget speciellt att skriva mer än det alla nämner, här är kallt, julen börjar titta in och att er resa ser fantastisk ut. Avundsjuk! Fast på ett bra sätt!
    Elli och jag pratade om er igår så hon hälsar också!
    Kramar Linkan!

  • Kn B 28 november 2013 14:52

    Givakt! (ett uttryck från armen..)

    Tänkte bara meddela att jag följer bloggen & er resa! Som gammal van sjöbjörn (typ..) så vill man ju hålla sig uppdaterad! Vet inte om jag ska bli glad eller orolig när Flkd Uppström håller på med djupa reflektioner, men jag antar att jag ska känna mig stolt.. :)

    Ha det toppen!

    / Kn B

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *