På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131127

gladanochfalken

3.Sk Gustavsson Brassens solbrända fötter Klofallet kvaillat och hängs upp.

Resebrev HMS Gladan 2013-11-27.

Skeppstid: kl  01:30

Läge: N 19° 46´ W 041° 26´.  Avstånd Las Palmas: 1520 nm. Avstånd St Barth: 1230 nm.    Avstånd Cape Verde: 960 nm.  Avstånd Ekvartorn: 1200 nm

Kurs: HK 265 .  Fart: 6-7 kn     

Väder: Varma vindar, månen i nedan kom upp 0200, regnskur .                                               Temperatur luft: 23°C. Temperatur vatten 26°C.                                                                     Vindriktning: NordOstlig.  Vindstyrka: 5-9 m/s

Segelsättning: Krysställ med fisherman och bredfock.

God kväll kära läsare!

Det är nu midnatt ombord på HMS Gladan och tredje vakten har nyss förfångat posterna. I skrivandets stund slörar vi mot mål på västlig kurs och för andra natten i rad har man kunnat känna lite kyligare nord, nord-ostliga vindar.                                                                                          Under dagen har denna vind så tacksamt ökat från lättvind på 4-5 m/s till stadiga 7-8 m/s. Detta har medfört att farten och utsikterna för att kunna nå mål i tid förbättrats och ombord antar man en mer munter stämning. 

Under morgonen igår fick vi chans att samtidigt se planterna Merkurius, Saturnus, Jupiter och Mars på en och samma gång.(Det är fantastiskt att ha med en uppsättning motiverade och morgonpigga instruktörer i astronomisk navigation.) Inlärningskurvan har alltså varit mycket snäv. Så för nära och kära kan man bara ge tipset om att ta med en kadett (alternativt en instruktör i astronomisk navigation) ut från stadens ljus för att skåda detta makalösa skådespel och på samma gång lära er något om våra himlakroppar.(Glöm inte kaffet)

Ombord har man märkbart kommit in i lunket eller rutinerna som innebär att vi går vakt, tar några solhöjder, har lite segelexercis, äter mat, räknar på observationer för att ta ut vår position och som vanligt i mån av tid försöker vi sova. Det som skiljer dagarna åt är vår uppställning mitt på dagen då vi har nyhetsuppläsning, föredrag och diverse hopkok av roliga och intressanta lektioner som befälslaget håller i. Värt att nämna är att vår 3.Officer och 4. Skeppare idag hade Jeopardy och agerade Magnus Härenstam när vi förhördes i frågor om sjötermer. Sedan fick 3. Skepparen toppa av detta genom att förhöra oss kring riggens alla komponenter.

Militärhögskolan Karlberg kom på besök sista veckan innan vi begav oss ut på denna resa och kom med förfrågan om mer reflektion. Således har jag kokat ihop en mer personlig reflektion som jag nu delar med mig av så att ni där hemma får en bild av vad som kan finnas i huvudet på en kadett

I egenskap av både kappseglare och fritidsseglare är det en dröm att få korsa atlanten med ett segelfartyg. Det är inte av anledningen att man vill kunna ha några röda byxor eller diskutera sina erfarenheter med de ”gamle” man möter i hamnen hemma i Bohuslän. Det är inte heller att få komma till värmen och njuta av fina sandstränder. Den stora anledningen till att man vill korsa atlanten är att vara utlämnad till de yttre krafter som man kan stöta på här ute och likaså i vår framtida tjänst. Det är således en unik chans för oss kadetter att behöva planera långsiktigt, navigera efter himlakropparna och framförallt utvärdera sin egen reaktion på att vara i en grupp under längre tid och delvis under ogynnsamma förhållanden.

När jag förfångat utkiken faller mina tankar ofta tillbaka på min far (självklart bibehåller jag god uppmärksamhet). Jag önskar att du vore här och kunde få uppleva det fantastiska som jag hittills har fått uppleva. (Jag ser dig här ibland vid ratten i ditt slitna mustoställ).

Till allas respektive:Alla verkar att må mycket bra och är vid gott humör. De värsta krämporna är någon förkylning och solbränna.

Till min familj, vänner och flickvän:Jag älskar er och tänker på er! Det är snart jul och jag ser fram emot att få dricka julmust, äta pepparkakor och öppna presenter tillsammans med er.

Flkd Henrik Uppström

Tillägg straxt innan utläggning på bloggen:Vi har just nu en ”månregnbåge” över himlen.  Ett fantastiskt fenomen, svagt men tydligt. Det visste jag inte att det fanns… / L Saa

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

18 kommentarer

  • Conny Nilsson 27 november 2013 08:34

    Hej Henrik!
    Roligt att du trivs. Såg tryggt ut med dig vid rodret.
    Hälsa Thomas, Jerker och alla jag känner.

    Conny Nilsson

  • Emily Wickstein 27 november 2013 09:32

    Ni ser ut att ha det riktigt bra och det är mycket trevligt att få följa er via er blogg.

    Jag undrar om mitt meddelande som inte skulle läggas ut på bloggen till Anders Wickstein kom fram eller om jag ska göra ett nytt försök?

    MVH/ Emily

    • viktorlevihn Emily Wickstein 27 november 2013 13:17

      Ditt meddelande till Anders har kommit fram, Emily. Hälsningar från HMS Gladan via Fartygsläkare Hök

  • Hamilton 27 november 2013 09:47

    God morgon!
    Vilken fantastisk nattlig beskrivning av himlafenomenen. Stjärnhimlen här hemma är också tydlig nu. Hade varit bra med kunskaper att tyda.
    Karlskrona är idag en riktig novemberdag med grått täcke och 6 plusgrader. Gräset och rosorna växer fortfarande. Veden börjar tullas på till kakelugnen. Så tack Mimmi och Calle som hjälpte mig lassa in den i vedbon!
    Julen känns fortfarande avlägsen men jag saknar din önskelista, Mimmi!
    Hälsning till er alla!
    Pok Mimmi o Calle

  • Nora Borres 27 november 2013 10:01

    Till Fredrik Olsén:
    Hej därborta!
    Hur behandlar Atlanten er? Här hemma blir man glad av att läsa om ert äventyr och följer med spänning bloggen :) Men du, du får plocka fram tävlingsinstinkten så du kan slå 0.7 distansminuter i postitionstävlingen.. Själv sitter jag och vinner interntävlingar i EKG-tolkning så du får jobba hårdare ;)
    Hoppas du tar vara på resan och värmen! Hälsa alla och ta hand om de sjösjuka
    med varm hälsning,
    Nora
    ps. toppgast-grejen gör en lite pirrig här på hemmaplan ds.

  • Marie Andersson 27 november 2013 12:07

    Skönt att ni fått vind i seglen igen! Kul att läsa om alla små upptåg med dop, lördagsmys och trevliga små föreläsningar! Förstår att det är uppskattat i er vardag på havet! Innan jag ens går upp på morgonen så läser jag ert senaste resebrev! Så de är uppskattade kan jag lova! Hoppas du njuter av din resa Oskar! Idag kom Axel hem från Kap Verde! Solbränd, pigg och glad! Han har haft det toppen! Idag är jag ledig så här ska det julpyntas! Ute skiner solen så man får mer vårstämning än julstämning! Alla jag träffar säger hälsa till Oskar så nu gör jag det! Puss! Saknar dig! Mamma

  • pappa 27 november 2013 12:46

    sitter i solen i Fuengirola och längtar efter mer värme... mina fötter vill åxå bli solbrända.
    Kram till dig dotter Els

  • Mikael Andersson 27 november 2013 17:38

    Hej Oskar,

    Skulle verkligen vilja vara med och se stjärnorna, när du kommer hem så bokar jag dig som guide ut i galaxen.
    Axel kom hem i morse och har haft det bra inte långt från dig. Han hade väl fördelen mot er att han kunde bada och simma. i värmen.
    Ha det så bra .
    Pappa

  • Camilla Ednersson 27 november 2013 18:59

    Hej Henrik!
    Skönt att du/ni verkar ha det så bra! är inte alls avundsjuk på era solbrännor.. Här hemma är det mörkt och kallt (och lite tomt utan dig). Den där bilden på dig vid roder, det är ett montage va? För de kan omöjligt ha låtit dig styra skutan själv? ;) ta hand om dig/er så ses vi snart (och hörs kanske förhoppningsvis!?)

  • thomas ehrner 27 november 2013 20:19

    Hej Fredrik,
    Jag är grymt avundsjuk på er som får glida fram över atlanten ombord på denna skönhet. I västindien väntar steelband som spelar på stränderna, god rom och 28 grader i vattnet! Hoppas att du får lite tid där och att ni får lite ledigt för snorkling mm.

    Här är det fortfarande lite höstvinter, ibland minus 5 på morron ibland plus 7...
    I söndags minus 2 och kuling i näbben när jag körde med snabben från Norröra till Furan.

    Anton har nu fixat ett dataprogram som sköter protokollet i hjärter så i sommar blir det nya tag!

    Ha det bra med hutten och azimutten

    Thomas

  • katarina hultberg 27 november 2013 22:57

    Hej Julia! Vi instämmer med flera andra trogna läsare här på bloggen att det är en höjdpunkt på morgonen att få ta del av ert senaste resebrev. Här hemma har vi korta dagar med en hel del solsken och när du kommer hem igen vänder det mot ljusare tider, härligt. Wolfi har blivit finsmakare, han står långa stunder och tittar menande vid sin matbricka för att se om det möjligen dyker upp något delikatare än pellets... Ha det gott! Kram, mamma och pappa

  • Christina Hök 27 november 2013 23:02

    Hej Madeleine och alla ni andra ombord!
    Tack för alla fina beskrivningar om vad ni lär er och om alla viktiga uppgifter som utförs för att seglen skall sitta rätt och att mat skall serveras till så många. Förstår att ni inte bara håller fysiken fin utan även har kluriga övningar för knoppen! Hemma är allt bra, kommer just hem från ett Pilatespass. Missen är mest inomhus eftersom det är regnigt och dimmigt ute. Vi saknar Maddisen men gläds så över att du är med på denna expeditionen. Stora kramar från mamma och pappa

  • Ewa Olsén 27 november 2013 23:52

    Hej Frippe .
    Kul att få läsa ditt blogginlägg . Skönt höra allt är bra . Här börjar det bli kallare o blåsigare för varje dag . Advent i antågande . Algot fått vinterskor på . På lördag blir det adventskonserten i Stadshuset . Även koll av din lägenhet . Bobo är o festar på Visby ikväll . Ser att avståndet till St Barth minskar . Njut nu o hoppas verkligen ingen Squall kommer o överraskar er . Robin på jobbet har varit med om en sån , det var inte kul att höra , spec inte för en toppgast .
    Kul att få höra lite mer hur ni klarar maten ombord .
    Allt väl här hemma o alla hälsar så mycket till dig .
    Kram mams.

  • Anna 28 november 2013 22:39

    Hej Henrik!
    Ledsen att behöva meddela ett jag jobbar julafton mellan 7-22, så några julklappsöppningar blir det inte!
    Sen vill jag säga att jag önskar mig en SNYGG ryggsäck att ha i skolan, typ fjällräven!

    Saknar dig massor, så ta hand om dig!
    Kramar syrran

    PS: jag jobbar även nyår så du får huset! DS.

  • Rolf Uppström 28 november 2013 22:43

    Hej Grabben!
    Ser att du inte vansläktas när det gäller "skrönor"! Jag styr nog en hel del känns det som! En dröm att segla under den stjärnhimmlen! Jag har tyvärr bara fått läsa om andras upplevelser. Ser framemot jul när vi träffas och du berättar om er resa!
    Kram från oss alla! Pappa

  • Lars Olsén 29 november 2013 15:46

    Till Fredrik!
    Når jag läser om Din fantastiska seglats över
    atlanten slår hjärtat snabbare. Jag gläder mig åt allt Du får uppleva och se. Jag börjar
    känna mig allt piggare efter min operation.
    Vi önskar Dig en fortsatt god seglats och
    Fredrik håll i Dig där uppe.
    Hälsningar från farfar Lasse och Marianne.

  • Rolf Uppström 30 november 2013 17:19

    Hej Hempan !
    Igår fick vi ett "skornetogram " från dig! Tackar så mycket! Tänk förr i tiden när ett skepp seglade västerut kunde det dröja flera år innan anhöriga visste om resan avlöpt lyckligt! Vi skall vara stolta över att Svenska Flottan fortfarande seglar sina skonerter. Jag mötte Gladan med din farfar i Byfjorden för ca 50 år sedan. Hon hade sin bredfock satt. Det fantastiska är att "våra" skonerter är i samma skick nu som då. "mint condtion" skulle jag vilja säga! Tänk på att folk som ser er noterar hur ert fartyg är skött och hanterat. I alla hamnar finns det människor som som ser detta, som man kan kalla sjömanskap. Ett välskött fartyg med diciplinerad besättning skänker respekt för den flagg hon seglar under!
    Segla väl och glöm inte: En hand för fartyget och en hand för dig själv!
    Alla hälsar!
    Pappa

  • Rolf Uppström 4 december 2013 12:43

    Så är Atlanten avverkad från ost till väst-samma resa som Columbus en gång gjorde. På den tiden längtade man nog lika mycket efter att sätta fötterna på landbacken som ni gjort. Men om ni är riktiga sjömän kommer ni att upptäcka efter några dagar på landbacken: Jag vill ut igen! Känna rytmen från dyningen under kölen igen när jag vaggas till sömn i min sjökoj. En sak som är speciell med att komma iland efter lång tid till sjöss är alla dofter man så tydligt känner. Men som sagt efter ett litet tag längtar man ut igen mot den obrutna horisonten. Landbackens problem blir små-man kan ju ändå inte påverka dem. Man har fullt upp med att se till sitt fartyg.
    Nu när ni kommer iland hoppas jag ni förstår att uppföra er som den anstår sjöofficerare från vårt land. Tänk på att alla ser er och ert uppträdande blir ihågkommet under lång tid! Ni är ju representanter för er familj och ert land!
    Så sträck på ryggen och möt människor i hamn med största respekt!
    Hälsningar från den gamle.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *