På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 131125

gladanochfalken

3.Sk Gustavsson 4.O är uppklädd till FC Kd-middag Alla de döpta av Djuphavskräftans hov Baracudan på däck. Djuphavskräftans hov Sista mangon avnjuts Solhöjd tas Stolt storfiskare med Baracudan T Falk ( FC Falken) räknar

Resebrev HMS Gladan 2013-11-25.

 Skeppstid: kl  01:30. (Dag 10 )

Läge: N 19° 21´ W 035° 58´. Avstånd Las Palmas: 1250 nm. Avstånd St Barth: 1525 nm.     Avstånd Cape Verde: 650 nm.  Avstånd Ekvartorn: 1150 nm

Kurs: HK 280.  Fart: 7,0 kn      

Väder: Varma vindar, lite mulet, månen i nedan, .

Temperatur luft: 25°C. Temperatur vatten 26°C

Vindriktning: Ostlig. Vindstyrka: 8-10 m/s

Segelsättning: Storsegel, Gaffelfock, Stagfock, Klyvare, Stortopp, Förtopp, Bredfock och Fischerman.

 

Hej bloggen och alla trogna läsare!

Nu har 1:a kvarter gått på hundvakten (00-04) och vi har precis fått i oss en kopp varm nyponsoppa. Hoppas att allt är väl och att vädret är bra hemma i Sverige! Här har vi varma vindar och vakten genomförs i t-shirt och shorts. Såhär på natten är tempot ganska lågt och det finns gott om tid att förkovra sig i stjärnor och stjärnbilder, vilket är bra när den nautiska gryningen sen kommer och det går att ta stjärnhöjder igen. Positioneringstävlingen ombord går bra och rekordet ligger för tillfället på 0.7 distansminuter från GPS läget, vilket är riktigt imponerande!

Under söndagen har vi äntligen börjat segla igen då vinden äntligen är tillbaka! På förmiddagen så satte vi alla segel vi har haft uppe tidigare plus att vi tog bort revet från storseglet samt satte stortoppen. Vi har ganska lätta vindar med det är fortfarande mäktigt att segla med fullt ställ! Mitt jobb vid segelsättning är att vara toppgast, det vill säga att jag är arbetar med segelsättningen uppe i antingen förtoppen eller stortoppen (bli inte orolig mamma). Toppgastens uppgifter vid segelsättning är att ta bort beslagsbanden från seglen, överhala och nippa gårdingarna så att de inte spänner in i seglet samt att leda om toppseglens halsar. Det är ett spännande jobb och det krävs en del kontroll och fokus för att kunna arbeta uppe i topparna: Speciellt vid sjögång, då det rör sig mycket mer när man kommer upp en bit. Gillar man klättring är detta en riktigt kul och utmanade tjänst! En bra devis som jag lärt mig av min far är ”en hand för sig själv och en hand för fartyget”. Med den grundinställningen så klarar man arbetet ombord på ett säkert sätt.

Fiskeriorganisationen ombord med 1:e skeppare Mattson i spetsen, har haft en bra dag idag! En kadett på halvdäck ropade ”fisk, fisk, fisk” och snart var halva fartyget engagerade i vad vi nu skulle få upp. Till publikens förtjusning så satt en ca 1½ m Barracuda (tror jag?) på kroken och efter en liten kamp så mötte fisken sin överman och låg stilla på däck. Kockarna tog väl hand om fångsten och till lunch serverades det nyfiskat! Det råder dock delad uppfattning ombord om hur väl  denna fisk smakade: Själv så blev jag inte jätteimponerad av vad atlanten hade att bjuda på, men Timmermannen Lindfors ansåg att ”atlantfisken smakade utmärkt”.

Dagens föredrag vid 13:30 uppställningen genomfördes av Baazius och handlade om små saker i den vanligtvis hårda vardagen på hemmaplan som gör livet lite lättare. Alla i besättningen hade fått lite betänketid och sedan fick vi dela med oss av våra små tips och tricks. Baazius tipsade om lite ”appar” till telefonen, sin fantastiska fiberskurmopp och hur man ska fixa sitt kvällsté. Bland andra tips som kom upp fanns exempelvis olika restauranger, resmål, tv-tjänster, prylar, drinktips och vilken lemonad man bör dricka i USA.

Jag vill ta tillfället i akt och hälsa till alla nära och kära därhemma som följer oss på vår resa! Era kommentarer på bloggen är mycket uppskattade och förgyller vardagen här ombord. Vi hörs när vi kommer fram till ”Barttan”

GMY

Flkd Fredrik Olsén

 

VO kommentar:                                                                                                                                 Det har varit en händelserik och trevlig söndag. Solen har stekt som vanligt, vi har fått vind, vi seglar mot mål, fisk har nappat och ”den allsmäktige djuphavskräftan” har besökt oss.                  Nu är vi döpta och godkända att segla på hans ocean.   Det är viktigt med dessa små avbrott för att få alla ombord att tänka på annat, få skratta och roa sig lite extra. Stämningen ombord är mycket trevlig. Vi är nu inne på 10 dygnet.

Ang bloggen så är det en mycket trevlig och uppskattad form av kommunikation ombord. Men det är viktigt att ni som skriver tänker på vad Ni skriver och meddelar oss om det inte skall publiceras. Det är ett offentligt forum som alla kan läsa. Det blir mycket i denna ända…..

Bifogar ett antal bilder idag. Håll  Håll till godo.

L Saager / 4.O

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • Caroline Schramm 25 november 2013 08:30

    Hej Viktor! Härligt att se att ni snaart kommit halvvägs till s:t bart, räknar ner dagarna tills vi kan prata! :) Alla bilder ser väldigt härliga ut och kul att ni fått lite bättre vind! I helgen har jag och Frida varit i Oslo och hälsat på Camilla, riktigt kul. Va på en inflyttningsfest där värdparet hade en tollare, slutas aldrig förvånas hur mycket energi dem har, men måste nog säga att whiskey är nog snäppet värre! ;) haha Börjar närma sig första advent så snart kommer julpyntet upp här hemma, ska bli mysigt! :) Saknar dig massor! puss och kram / din Caroline

  • Linnea Sundquist 25 november 2013 15:45

    Till Mimmi.
    Vad roligt att kunna följa dig/er på resan via bloggen och vilka underbara bilder :) Låter som ni har det underbart på havet och i värmen. Här hemma skiner faktiskt solen idag och vardagen flyter på som vanligt:) I veckan ska jag träna med din syrra och vi tänkte testa militärträning på Rosenholm. Så när du kommer hem igen så kommer jag att vara så mycket starkare än dig honey;) Hälsa Calle och ta hand om er.
    Kram Sunkan

  • Lars Anderberg 25 november 2013 17:25

    Det är alltid lika spännande att öppna datorn och följa er seglats. I kombination med yr.no och deras väderkartor känner man sig vara ombord. Det llåter bra att vinden återkommit akterifrån och det ät intressant att resebreven berättar om segelsättningen. Det verkar vara nästintill fullt ställ. Av bilder att döma så verkar ni har det bra där ute på Atlanten med fiskelycka och goda solmöjlighter .Fortsätt att njuta och samla goda minnen och erfarenheter.

  • Ralf Mattsson 25 november 2013 19:19

    När min far, ombord på HMS Gotland tror det var 1948, på väg till Brasilien passerade Ekvatorn så kom Neptunus.
    Neptunus kom för att förätta Neptuni Mönsterrulla. Kallas det ej för detta längre? Följer er på nätet sedan jag upptäckte att ni avseglade från Cran Canaria däär jag och min fru bosätter oss om 4 år.
    Min far seglade även på Jaramas.

    Hoppas ni alla njuter

    Mvh Ralf från Gävle

  • Sophia Foghagen 25 november 2013 19:51

    Hej Mimmi (och alla ni andra!). Vad härligt ni ser ut att ha det :) Här i Malmö är det mörkt och kallt - som sig bör i november. Lite sol och värme hade suttit fint! Annars är allt som vanligt. Var på Ullared förra veckan (är det här man ska skriva att inlägget inte borde publiceras? =P) Skämt åsido. Var en intressant och helt okej upplevelse! Hoppas ni får en fortsatt fin resa. Ta hand om er och glöm inte vilken fantastisk upplevelse ni just nu får vara med om. Kram!

  • Mikael Andersson 25 november 2013 21:53

    Hej Oskar!
    Vilken fantastisk resa du gör. En spännande blogg med fina bilder varje morgon. Det gör att man nästan är med på din resa över Atlanten. Jag har varit Örenäs sedan i Söndags och har nu kommit till hotellet på Hook. Ha det så bra och hälsa alla.
    Pappa

  • annelie saager 25 november 2013 22:23

    Hej alla
    Allt är bara bra här hemma i Blekinge.
    Julbestyren är i full gång.
    Så har då äntligen kylan kommit här hemma. Fick i går skrapa vindrutorna på morgonen. Sitter om kvällarna och myser framför brasan ,dricker kaffe och läser god bok. Det är inte dumt.
    I kväll har jag lagt in älgkött. Lasse du fick inte vara med förra helgen på älgpasset , men det gör nog inget om man läser vad ni hittar på där borta. Jag har även en halv gris som ska i frysen i kväll innan det blir nattis.
    Kram på er alla. En extra kram till min Lasse.

  • Familjen Hultberg 25 november 2013 22:42

    Hej Julia!
    Vi har precis ätit namnsdagsmiddag och tårta, Katarina har namnsdag idag. Linnéa och Carl Johan har varit lediga i helgen. Idag körde de dubbelpass på Friskis. De har även skaffat sig ett husdjur, en nyckelpiga :)
    Pappa har varit på inspirationsdag i helgen på Friskis och mamma har gjort en vänstersväng. Wolfie rök ihop med grannkatten idag.
    För övrigt har din bostadsrättsförening beslutat sig för att höja hyran då NÅGON ständigt har balkongbelysningen på... ;)

    Kramar från oss!

  • Jan Olsén 26 november 2013 09:14

    Kul att bestickföringen börjar ta sig.
    Att hantera sextanten när fartyget rör sig kräver
    stadiga sjöben. Viktigt är att kunna bedöma totalfelet så positionen blir trovärdig.
    Kul att Ni har det bra och att allvaret blandas
    upp med kuligheter.
    Här hemma har jag minus 1° och frost.
    Julbelysningen är uppsatt på Bullerö.
    Årets första julbord blir på Svarsö krog nu på fredag den 29/11.
    Ha de toppen och hälsa alla
    Janne Olsén

  • Caaaaaaaaaaaaaaazz 30 november 2013 00:51

    Haha, Lottie är självfixerad. Hennes bakgrundsbild - gissa vad - består av 12 bilder av henne själv. Eller jaha, det var visst Thomas mobil... men det är säkert Lottie som har tvingat honom ;)

    Nu har min hacka-tänderna-säsong börjat. Hackar tänderna superlätt. Vill också till värmen på det böljande blå! Men ska bli mysigt med advent, lussebullsbak - och, trumvirvel - julkalendern!

    Förra helgen o nästa bar/bär det av till Moskva. Häftigt ställe med stora kontraster! Jag ska åka skidor i början av januari men kommer hem 11/1, då får vi ses så får du berätta om äventyren!!

    Kramar!! =)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *