På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120229

gladanochfalken

POS

N 27 52

W 016 27,5

Strax utanför Teneriffas sydöstra udde

Tid för avmönstring

På skottdagen har besättningens två fänrikar fått nöjet att skriva resebrevet – kanske för att det bara ska upprepas var fjärde år. Jordrotationen är ojämn och var fjärde år lägger vi till en dag för att verkligheten ska stämma överrens med vårt tidssystem. Tiden är avgörande för varje seriös navigatör. Utan en väl uppskruvad kronometer står vi handfallna i våra astronomiska observationer och utan satelliternas tidssignaler är GPS-navigatorn bara en dum burk.

Till vardags seglar vi ombord på Försvarsmaktens modernaste fartyg – korvetten HMS Visby – där fiberkablar mellan elektroniska system är lika viktiga som fallen till Skonertens segel. Här ombord råder det direkt motsatta förhållandet där det är traditionella navigeringsmetoder och sjömanskap ut i fingertopparna som gör skillnaden mellan succé och fiasko – inga hjälpsystem utan bara ren känsla. Å andra sidan är det lätt att förlita sig på moderna system och glömma bort grunderna. Det får aldrig hända på ett stridsfartyg eftersom vi förväntas fortsätta striden även efter att den sista fiberkabeln har brustit och då är det erfarenheterna från Hjältedivisionen som vi faller tillbaka på.

Tiden rinner iväg. Det är tredje gången vi sätter våra fötter på skonertens däck. För fem år sedan påbörjade vi Officersprogrammet på Försvarshögskolan och det skulle visa sig vara allt annat än en utbildning i torr klassrumsmiljö. Tiden i Försvarsmaktens regi har tagit oss till bland annat Atlanten två gånger, Italien, Danmark, Arvidsjaur med mera. ”Join the navy and see the world” verkar vara ett fungerande koncept även nu för tiden. Varför vi skriver detta resebrev med en melankolisk bakgrundston är för att detta är den sista delen i vår långa, men fruktbara utbildning. Nu är det verkligheten som står runt hörnet och gråbåtarna står med öppna armar för att ta emot.

HMS Gladan har skralt med beväpning, men vi har fått valkar i nävarna och skeppsuppbörden har gjort oss väl. Vi ser fram emot att snart få mönstra ombord igen!

Till sist vill vi rikta att stort tack och en välfylld pyts med beröm till alla fantastiska elever från Strömstad som vi har haft glädjen att få segla tillsammans med. Ni har fått unika erfarenheter och visat att ni är väl förberedda för ett fortsatt liv till sjöss. Om vi får önska blir Ni i framtiden våra kollegor på Marinens fartyg och båtar!

//

Fk Fredrik Bertilsson – Navigationsbefäl HMS VISBY

Fk. John Hallgren – Ytstridsbefäl HMS VISBY

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Rita Labori 1 mars 2012 23:21

    Hej på er.

    Såg er fina kort, som ni sliter. Kul at de avmönstrande offiserer tycker at t ni e duktiga. VI föräldrar är jättestolta.
    Nu e det inte många dagar kvar, ni får kosa er så mycket ni bara kan så ses vi när ni kommer hem. Massor med kramar från Saras mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *