På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120225

gladanochfalken

Position: N28 02,5 W 016 43,9 Los Cristianos

Detta är min rubrik, eftersom jag inte kommer på något fyndigt.

Hola! I skrivande stund är klockan 14:20 och solen steker från en klarblå himmel ner på våra blekfeta kroppar, hittills har dagen varit mycket händelserik och spännande. Vi har sett valar som vi inte än har lyckats artbestämma, vi har också lyckats med att sätta största möjliga segelyta, något som var extra spännande för detta brevs författare då hon fick agera officer och ropa ut order till vakthavande kvarter. Själva sättningen av vissa segel har också varit mycket intressant med tanke på att förvånansvärt många hos både befäl och elever aldrig genomfört detta tidigare.

Men allting har gått bra, de enda men folk har lyckats samla på sig är solsveda och det har väl knappast med segelsättning att göra.
Vi har också haft väldigt intressanta lektioner som har handlat om marina
traditioner, i detta ingår bl.a. örlogsmässighet, hur man beter sig vid kaj och vid viktiga besök samt hur man hanterar flaggan. T.ex. har den oerfarne fått lära sig att alltid ska hedra flaggan (och därigenom nationen) genom att inta enskild ställning (givakt) i riktning mot fanan när man äntrar ett örlogsfartyg. Vi har också pågående övningar i hur man viker den korrekt eftersom det är väldigt förolämpande om fanan vidrör marken/däcket/havet. Andra lektioner som vi har eller ska ta del av är astronomi och navigation enligt stjärnorna, elevtamp och knopslagning III.
I övrigt händer det inte så mycket, vi tuggar på i fyra, fem knop och beräknas
anlända till vårt mål med god marginal, det finns också goda utsikter till allemans bad
senare idag, alternativt imorgon, om man nu är lagd åt det hållet. Det allmänna humöret hos besättningen är högt och trots att sömnen är oregelbunden och värmen kanske inte alltid känns påtaglig så hörs det förvånansvärt lite gnäll, det är bara något enstaka om varma duntäcken och bearnaisesås. Men annars är det mestadels glada skratt och grova skämt.
Senare ikväll, ca 0000, skall vi också ankra, något som har kommit som ett
glädjebud på posten eftersom det betyder mer sömn åt alle man. När jag avslutar det här
brevet har klockan hunnit bli halv åtta och vi har absolut ingen vind, havet är spegelblankt
med bara någon enstaka fiskmås som bryter dess yta och jag ska alldeles strax gå på min vakt.

Så därför tänker jag upplysa er om att dagens ord är plommonstop och sedan tänker jag av ren principsak vägra hälsa till någon.

Klart slut från 202 Johanna Andersson, HMS Gladan.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

 • Cilla 27 februari 2012 08:48

  Av ren princip accepterar jag din ickehälsning och skickar ton av kärlek i returhälsningen.... //Johannas mamma <3

 • Katarina 27 februari 2012 13:13

  Tack för ett intressant resebrev och super fina kort...ja i den miljön ska man väl inte klaga trots hårt arbete. Kom ihåg att njuta lite och samla många minnen:)
  Ha de gott alla som läser men lite extra åt Kevin Reis;)

  Katarina

 • Anette 28 februari 2012 23:44

  Roligt att få ta del av er resa o vilka fina foton! Hälsar till er alla att ha det gott + skickar massor av kramar till Maria <3 // Maria Olssons mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *