På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120226

gladanochfalken

Resebrev: 120226

Position: N 28 02,6´ W 016 43,3´

Los Cristianos

Vi har ankrat 400 meter ifrån den attraktiva turiststaden Los Cristianos på sydvästra delen av Teneriffa. Allemansbad har för första gången på denna seglats varit och det var 26 grader i luften och hela 19 i vattnet. Efter de dagliga morgon rutinerna så sjösattes både skeppsbåten och ribben för skeppsbåtsutbildning. De två bästa eleverna (Oskar Nilsson, Nicklas Karlsson) utsågs till båtchefer och blev då instruktörer under förmiddagen för resterande elever och även några befäl. I skeppsbåten som Oskar var befäl på så utbildades eleverna att ro med stil och disciplin. Under den första rundan där båten var full av befäl tog vi oss en tur förbi stranden och hälsade på guardia civil, men resten av turerna höll vi oss runt Gladan. Under tiden så var Nicklas instruktör i ribben med manöverbord övningar och lärde eleverna att putta med stäven på ribben mot bogen på Gladan så att man agerade som en mobil bogpropeller som kan vara nödvändigt vid svårare förtöjningar.

Dom som inte höll på med skeppsbåtsutbildning hade istället lite olika lektioner i bland annat knopar, elevtamp, sekondens andra astronomi lektion och marina traditioner som är en ny utbildning där man lär sig uppförande ombord och hur man uppför sig när man ligger till kaj och speciellt vid flagghissning. Efter lunchen som bestod av en utomordentligt god kyckling paj gjord av våra suveräna kockar så fortsatte dagen med mer tamparbeten och egen tid att förbereda våra Grön Flagg projekt.

Under förmiddagen var det helt vindstilla och väldigt varmt, Men fram mot tolv tiden blåste det upp mot tio sekundmeter. När det var dags för avfärd hade vinden såklart mojnat och det blåste nu väldigt lite. Men vi valde ändå att sätta segel och segla ut ifrån ankringsplatsen i Los Cristianos. Så efter att vi hade vindat upp 75 meter kätting på det handdrivna ankarspelet så fortsatte färden mot San Sebastian på La Gomera. Strax efter att vi satt segel så gick brandlarmet igång och en lyckad övning avprovades. Nu väntar ännu en kylig natt med vaktposter innan det är tid för ett efterlängtat hamnbesök efter fem dygn till sjöss.

Då får vi väl passa på att hälsa till alla där hemma i kalla Sverige att vi har det helt okej med 26 grader sol och svalkande vindar.

Skeppsbåtschef 432 Oskar Nilsson

Ribbåtschef 204 Nicklas Karlsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • anki karlsson 27 februari 2012 19:30

    vad kul att höra om era nya befattningar Nicklas o Oskar.Det gjorde nog susen med en vecka i fjällen ni kan i varje fall tänka på hur ni frös där.ha det nu lika gott i fortsättningen allihopa.Anki (Nicklas mamma)

  • Anna-Maria 28 februari 2012 23:24

    Så kul att läsa vad ni gör. Och att ni är bäst, det tror jag på!!
    Ni verkar ha det så bra, så ni kanske inte vill hem igen!
    Kram från Oskars mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *