På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 120223

gladanochfalken

Position: N 28´24 W 013´24. Vi befinner oss Cirka 23 NM utanför ön Fuerteventura och 37 NM Utanför Afrikas kust .

Väder: Sol med några få moln på himmelen, vind 6 m/s Nordlig.

Inte en helt vanlig dag på HMS Gladan

Imorse när jag vaknade till den ljuva 60-talsmusik som vi väcks till varje morgon så kände man vibrationer av att det var en mycket speciell dag att vakna upp på.

Efter att jag tagit på mig min marinblå uniform så ser jag på nyhetstavlan att en prinsessa är född. Ett leende skapades på mina läppar och en känsla av förträfflighet spred sig i trossbotten när jag berättade nyheten för resten av elevbesättningen. Efter en välsmakande frukost gjord av kockarna ombord bestående av hackad melon och hembakat bröd så var det dags för morgonsamling.

Solen lyste lite extra denna morgon, i alla fall kändes det så. Befälen berättade att vi skulle få en ny elev, eller ja om cirka 20 år (haha). Vi fick uppgifterna om hur vi skulle hedra Victoria, Prins Daniel och vår nya prinsessa.

Klockan 08.00 så var allt lite extra upputsat på däck och befälen hade finuniformerna på. Då hissade vi storflagg vilket innebär att vi hissar upp signalflaggor i alla möjliga färger, från fören till aktern (39meter) och högst upp i de 31 meter höga masterna. Dagen till ära lämnade vi kaj utan motor, endast 100% vind i seglen. Att lämna kaj med segel är något som är väldigt ovanligt, det sker kanske bara en gång om året och det kravs rätt förutsättningar, ett speciellt tillfälle och en bra besättning.

Runt klockan 15.00 denna strålande dag så sitter vi på styrbords däck och har tamplektion i ett värmande solljus. Det som står på schemat är att splitsa tampar på några olika sätt och vis.

Vi kommer att segla på böljan den blå i några dygn nu och vi hoppas att vädret kommer att fortsätta vara lika härligt som det har varit idag. Jag har hört rykten om att vi imorgon kanske ska få segla med bredfockeseglet. Det har vi inte gjort innan och det är ju lite kul eftersom då ser det ut som att vi seglar med en vikingabåt. Men vi fortsätter vår resa mot nästa Kanarieö, som blir La Gomera och om allt går som det ska så är vi i hamn San Sebastian De La Gomera måndagen den 27 februari.

Vi alla här på HMS Gladan vill hälsa ett stort grattis till kungafamiljen och Sverige.

Christian Bondhus

Elevbesättning från Strömstads Gymnasium.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Christina Bondhus 28 februari 2012 13:05

    Gud så roligt att jag fick höra ifrån er,jag som befinner mig på andra sidan jordklotet.
    Fick mail från Oskars mamma,därav adressen så att jag kan läsa lite om er.En speciell hälsning till Christian från din mamma som befinner sig på Koh Lanta
    Ha det så bra allihopa

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *