Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180112

Linus Grann

God kväll!

Idag på förmiddagen kastade vi loss och lämnade Santa Cruz hamn för att färdas längs med Teneriffas vackra bergiga landskap, slutdestinationen för rutten var den södra delen av ön utanför Los Cristianos där vi ankrade under kvällen.
Under dagen har vi som elever varit vid gott mod och äntligen fått segla. Då det var två år sedan vi senast besökte skonertdivisionen för segling och utbildning i sjömanskap var det en trevlig omväxling mot den ordinarie skolbänksvardagen. Eftersom det är andra omgången vi seglar innebär det mer ansvar ombord, vi som elever får gå i rollen som vakthavande officer och därmed sköta navigeringen samt i viss utsträckning styra tillhörande verksamhet som till exempel: Segelsättning, Ankring, Losskastning mm. Denna ansvarsroll är ett roligt och utmanande tillskott som placerar sig väl i vår utbildning mot vårt framtida yrke som sjöofficer.

Vi hade under dagen en överraskande kort visit av minst fem stycken delfiner, de följde oss lekfullt fram bland vågorna och nästan alla de lediga besättningsmedlemmarna hängde vid relingen för att fota eller filma våra gäster.

Vi kommer kvarstanna på vår ankringsplats i cirka två dygn för att bedriva praktiska moment inom astronomisk navigering, under hösten studerades ämnet på Sjöstridsskolan i Karlskrona. Efter dessa två dygn väntar en ny seglats där vi kommer använda astronavigeringen som ett komplement till övriga moderna system ombord, detta innebär att ännu ett nytt moment tillförs samt att vi får använda vår lärda kunskap från skolbänken i praktiken vilket känns spännande.

Mvh
Flaggkadett Johan Svensson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *