Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180113

Linus Grann

Under dagen har vi legat till ankars söder om Teneriffa och vi har till stor del fokuserat på astronomisk navigation. Morgonen startade enligt rutin med uppställning och rengöring. Därefter genomfördes repetition av tidigare teori för astronomisk navigation som vi kadetter genomförde tidigare under hösten i Karlskrona. Dessutom delgav fartygschefen sin syn på rollen som vakthavande officer, en roll som vi kadetter övas i under hela seglingen.
Efter teorigenomgång var det dags för praktiska moment och vi gick ut på däck och plockade fram sextanterna. Sextanten är ett navigationsinstrument där man mäter vinklar till himlakroppar såsom solen, månen, stjärnor eller planeter och med en rad uträkningar kan få fram sin position.
Under större delen av dagen tog vi främst solhöjder övade på att räkna fram vår position. Även någon månmätning togs då den skymtades svagt på himlen. Senare på eftermiddagen genomfördes ett gemensamt fyspass som Flaggkadett Martinsson höll i.
Under dagen hade vi på grund av tekniskt fel lite strul med färskvattnet ombord vilket gjorde att vi istället för att duscha genomförde allemans bad efter fyspasset. Atlanten bjöd på en temperatur av 20 grader Celsius och en salthalt som var uppfriskande. Därefter serverades middag och egen tid där de flesta satt och planerade kommande navigationsplan som vi kadetter fått i uppgift att genomföra.  Sedan tog vi kväll och under natten var det första vakt som hade i uppgift att vara ankarvakt med tillhörande vakthavande officer som under natten var Flkd. Nilsson. Det innebär att det ständigt är någon som har koll på att ankaret inte släpper eller draggar och att fartyget ligger där det ska.

 

Dagen har varit bra och solen har skinit på oss vilket gett en behaglig temperatur på cirka 25 grader Celsius. Under morgondagen lättar vi ankar och går mot La Palma något som vi ser fram emot!

Adiós amigos!

Flkd. Johanna Nilson & Flkd. Teodor Dufva

 

Skeppartillägg:
Då denna elevperiod till stor del dedikeras åt astronavigation och VO-tjänst blir fokuset på oss skeppare mindre. Därför ägnar vi mycket tid åt egenutbildning när vi får tid över.
Under gårdagen riggade vi därför skeppsbåten och provseglade denna med goda resultat!

//3. Skeppare Grann

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *