Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180110

Linus Grann

God kväll!

Det har nu gått ungefär ett dygn sedan 223.e qrzns nautiker tillsammans med två (som snart ska bli tre) jungmän mönstrade ombord HMS Gladan. Gårdagskvällen var lugn och ägnades främst åt att installera sig på trossbotten. Dagen har gått i turistandets tecken. På förmiddagen hämtades vi av en buss som tog oss till solobservatoriet på Teide, på vägen upp stannade vi på två utkiksplatser där vi kunde blicka ut både över staden och vulkanen Teide.

Väl på plats fick vi en guidad tur av observatoriets olika typer av teleskop. Detta gav mersmak för våra kommande veckor, då vi kommer genomföra astronavigation, däremot med något mindre instrument.
Bussresan fortsatte till foten av vulkanen Teide för vidare utforskning av den spektakulära miljö som har bildas på Teide tack vare vulkanen på ön. Vi fick uppleva en väldigt varierande miljö med barrskog och helt kala stenpartier med lavasten.

Vidare under dagen har det bedrivits utbildning ombord på HMS Gladan. Både för att pigga upp tidigare hämtad kunskap eftersom det snart är ett och halvt år sedan vi seglade Skonert sist, men även en ny kunskap har delgetts. Denna gång ska vi som elever få segla i rollen som vakthavande officer, äntligen!

Imorgon börjar äventyret på riktigt, vi genomför vår första losskastning och sätter kurs och fart både mot nästa förtöjningsplats och för att skolas till navigatörer i Försvarsmakten.

Fair winds

Flaggkadett Helena Lindgren och flaggkadett Sebastian Gummesson

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *