Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Resebrev HMS Falken 171205

Linus Grann

Studiebesök

Tisdagen den 5 december 2017 bjöds vi in av Alexandra Hinn Cederström till ett besök på F17. Besöket hos F17 var ett väl uppskattat avbrott från underhållsarbetet som pågår just nu för besättningen ombord HMS Falken.

Dagen började 08.00 utanför en av hangarerna på F17 där stridspiloten Max mötte upp besättningen. Därefter blev det en presentation om hur livet som stridspilot i försvarsmakten är och hur varierande arbetet som stridspilot kan vara. Stridspiloternas preliminära uppgift är att skydda Sveriges gränser från oönskat flyg/sjö-trafik. Under rundvandringen fick vi bland annat titta på utrustningen stridspiloterna använder sig av, det var alltifrån speciella G-krafts kläder för att man inte ska svimma när man utsätts för G-krafter till högteknologiska hjälmar där man kan sände sin bild till flygledaren och kunde få ytligare information till sig. Därefter var det ut i verkstaden med oss, man säger att jas 39 gripen klassas

som ett av de mindre stridsflygplanen men de känns ruskigt mäktiga när man står precis bredvid en. Ute i verkstaden fick vi en närmare titt på planen och hur det fungerar samt titta ner i cockpiten där det var alldeles för många knappar för att man ska komma ihåg vad alla gick till. Efter genomgång om hur styr- och fartspak fungerar var det dags för flygning. Förste man tog plats i stolen och försökte orientera sig bland alla knappar och spakar. Efter några minuter var det dags att lyfta från startbanan och påbörja dagens flygpass. Efter ett antal loopar och varningssignaler ”pull up” var flygtiden slut och det var dags för landning. Känslan var nästan euforisk när man körde på några hundra meters höjd i överljudsfart, det var mycket uppskattat av besättningen att få pröva deras höteknologiska simulator.

Nästa anhalt på studiebesöket blev luftfartsverket, Jessica Petersson mötte upp oss och gav oss en genomgång av de olika arbetesuppgifter som en flygledare har.

En flygledare arbetar med att leda flygplan i luftrummet, förhindra kollisioner mellan flygplan och se till att flygtrafiken fungerar så smidigt och säkert som möjligt. Som flygledare har man direktkontakt med piloterna och ger dem instruktioner och tillstånd för start och landning. Förutom att leda planen har en flygledare ständig kontroll över flygplatsen för att se till att ingenting är iväg för ett flygplan. Allt ifrån flygplan som ska starta eller har landat till fåglar och andra djur som kan befinna sig på landningsbanan. Verkar vara ett mycket spännande och varierande jobb som dem har.

Vi tackar alla på F17 och LFV för ett mycket gott besök med många nya intryck och en lärorik dag.

 

Målare och 1kock

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *