Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 111001

gladanochfalken

Position: N40º 16,6’  W009º 33,3’

Kurs/fart: 210/0,2 Kn

Igår morse gick solen upp och dagen började med en frukost. Stärkt av denna var det äntligen dags att sätta segel. Tyvärr var vindarna fortfarande ganska obefintliga vilket gjorde att vi har haft en medelhastighet av ungefär 0,6 knop över gårdagen.

Den låga verksamheten på däck gav möjlighet att förkovra oss i en lektion i ”Tåg och wire” som beskrev hur rep och stålvajrar är uppbyggda samt vi fick testa på att slå rep själva. Den gående vakten fick samtidigt sysselsätta sig med att göra luseplattingar och andra underhålls arbeten på däck.

Under större delen av dagen siktade vi hajar istället för de sedvanliga delfinerna vi vanligtvis har sett.

Dagen gick mot sitt slut och efter en middag bestående av oxfilé fortsatte vi att gå för motorrutin trotts att seglen var satta. Vinden var fortfarande obefintlig och sömn prioriterades.

Klockan är nu 04:29 Portugisisk tid i skrivande stund och vi har för en styv halvtimme sen förfångat vakten. Hoppas på att denna dag bjuder på mindre magsjuka som vissa i besättningen har gett symptom av under gårdagen.

/ kd Binder och kd Enström

Personlig blogg

Skonertdivisionen är ett utbildnings och rekryteringsförband. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken, där utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny (segelfartyg), bidrar till att eleven kan utvecklas som individ och som gruppmedlem.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *