På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 230120

HMS Falken

Ohoj!

I skrivande stund befinner vi oss utanför Teneriffas västkust. Vi har legat förtöjda i Santa Cruz, Teneriffa, i två dagar och vilka fantastiska dagar vi har haft. De har innefattat bland annat förtöjningsövningar, god frukost, återhämtning och en utflykt till observatoriet som ligger på ca 2800 meter över havet. Uppe på höjden där observatoriet låg bjöds vi på en guidad tur, fantastiska vyer och en trevlig lunch. Bussresan upp dit fick mig att tänka på min väldigt höjdrädda pappa som tycker det är obehagligt att åka över Sturköbron. Trots blandade kunskaper om astronomi var det ett uppskattat och givande besök för oss alla.

För mig som vanligtvis åker under vattnet är det här med dels segelfartyg men också övervattensfartyg ett spännande fenomen. Den största skillnaden är att det gungar i tid och otid här ombord. Att gå på toaletten, äta eller bara ta på sig strumporna är en kamp som jag ännu inte har vant mig vid. Det finns däremot flera trevliga fördelar med att åka på ytan och särskilt på ytan här nere. Vi har sett delfiner många gånger, frisk luft finns det gott om här och vi har sett många fina solnedgångar. Bingarna (sängarna) är både lika små och lika obekväma som de är under vattnet. Maten smakar också lika gott oavsett var i/på vattnet man färdas.

Idag var det fartygschefens födelsedag vilket mynnade ut i sång och fika ombord, hurra för chefen!

Vårt nästa mål är ön El Hierro, just nu ungefär 65 nautiska mil bort. Väl där kommer vi ligga förtöjda en natt och förhoppningsvis få uppleva fina vyer, härliga middagar och få lite rekreation. Vi kadetter kämpar på med vår astronomiska navigation och gymnasieeleverna kämpar på med knopar, tampar och livet ombord. Nyckelbesättningen kämpar på med oss alla.

Hoppas ni alla har det bra där hemma. Ha de gott!

Kadett 141

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *