På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 230115

HMS Falken

 

Kd Wallhed: Från en trött ankarpost som precis avslutat första timmen på sin ankarvakt får ni denna hälsning. Jag sitter för närvarande i navigationshytten och skriver, klockan är strax 02 på natten. Dessa poster påminner mig om posterna i skogen under värnplikten på P4 fast minus allt som är ansträngande, minus kylan, minus misären, minus att sova i skogen i en äcklig sovsäck. Det är med andra ord inte en speciellt jobbig tjänst att vara ankarpost, man pejlar läget med tre förbestämda pejlingar en gång var tjugonde minut och går maskinrond en gång i timmen. Nu var det precis postavlösning och min kurskompis blev avbytt av Elin som är gymnasieelev och går andra ring på Bernadottegymnasiet i Malmö.

Elin: Jag vaknade precis och var piggare än vanligt, jag önskar att jag var såhär pigg när jag ska till skolan, men det händer sällan. Det är första gången jag sitter ankarpost och vi lärde oss om tjänsten och att ta pejlingar igår. Vi har sett fiskar i stim och jag går post till 04, vi går omlott, så kl 03 kommer Herman och byter av Wallhed.

Vi tog precis en ny pejling som man gör var 20 minut, och denna gång hade vi äran att få se ett stjärnfall, men vi önskade oss ingenting eftersom att vi redan har allt vi någonsin kunnat önska oss… Eller nått. Det var det första stjärnfallet vi båda sett någonsin.

Dagen som varit bestod av lektioner i knopar, däcksarbete, städning med mässingsputs, allemans bad, nybakade kanelbullar, astronomiska beräkningar och arbete med sextant, ett instrument för att plocka ner himlakroppar, och avslutningsvis vår egen version av programmet på spåret, som Elin tycker borde heta ”På Havet”. Wallhed var med i laget som kämpade på och kammade hem en tredje plats till allas stora förtjusning. Därefter var det dags att sussa i bingen efter en otrolig dag i solen till ankars utanför Lanzarote, livet blir väl inte bättre än så?

Kd Wallhed och Elin 02:40

     

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *