På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221215

HMS Falken

Ohoj!

Nu börjar denna period lida mot sitt slut för kadetterna och gymnasieleverna ombord på HMS Falken, men innan dess tänkte jag skriva lite om vad vi gjort det senaste dygnet. Under tisdagen 13/12 har vi legat förtöjda i ett soligt Santa Cruz de Teneriffe och eleverna väcktes av nyckelbesättningens ljuvliga stämma i form av ett luciatåg. Det var skönt att få en paus från musiken som vanligtvis spelas på morgonen (ja ni som vet, ni vet).

Förmiddagen bjöd på permission men det var inte hopp och lek för alla, några flitiga kadetter stannade kvar för att räkna de sista uppgifterna rörande astronomisk navigation, tidvatten och distansberäkningar. Dagen fortsatte med förtöjningsövningar och losskastningen med sikte mot Las Palmas, Gran Canaria. Under onsdag morgon tuffade HMS Falken in i hamnen Muelle Deportivo och efter en imponerande förtöjning av 2:O och resten av besättningen ligger vi nu förtöjda.

Men ingen vila här inte! Vi har veckat segel och påbörjat rent skepp, jag ska ärligt säga att jag rengjort utrymmen jag inte visste fanns ombord. Summan av kardemumman så är de sista dagarna till sjöss förbi och vi har haft en fantastisk tid här ombord (förutom trötta nattvakter och när det gungar lite mer än vad man vill att det ska göra). Jag kan även meddela att alla kadetter är godkända gällande sina beräkningar och uppgifter, bra jobbat gänget!

Tack för mig och hoppas ni har det bra där hemma i kylan.

/ Kadett 311 Johansen

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *