På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 230113

HMS Falken

Tredje gången gillt. Jag är tillbaka! Denna gång med en reservmössa. I skrivande stund ligger vi till ankars utanför Punta Papagayo, dit vi anlände under förmiddagsvakten fredagen den 13:e januari. Solen har lyst med sin närvaro under dagen, och stridsvärdet har gått upp enormt då sjösjukan för majoriteten har släppt, samt att vi kommit in i rutinerna.

För ungefär ett år sen satt jag på samma plats, på samma ställe och gjorde mer eller mindre samma sak som jag gör idag. Därav får jag ofta frågan -Varför åker du tillbaka?
Ack, om jag ändå visste. Det enda jag kan konstatera är att jag njuter av varje sekund. Under dagen har det bedrivits ett antal lektionspass, både för kadetter och gymnasieelever. Kadetterna har fördjupat sina kunskaper inom navigation medan vi gymnasieelever har pluggat tampar, lärt oss knopar och fått en djupare inblick i arbetet på båten. När man väl förstår sambandet mellan tampar och seglen så faller bitarna på plats, förståelsen gör genomförandet av diverse uppgifter ombord betydligt roligare. Jag har under dagen även agerat nyhetsankare under ”dagens nyheter” -en fantastisk upplevelse.

Jag sitter för tillfället i navigationshytten och njuter av det faktum att vi under denna seglats endast är tre vakter, istället för fyra kvarter -vilket betyder mer sömn! Mitt tredje (och sista?) resebrev, ombord HMS Falken, väljer jag nu att avsluta med en dikt.
Sällsamma fiskar glida i djupen, okända blommor lysa på stranden. Jag har sett rött och gult och alla andra färger, men det granna, granna havet är farligt att se. Det gör en törstig och vaken för väntande äventyr. Vad som har hänt i sagan, skall hända även mig.

Varma hälsningar hem till kalla Sverige!

226 Åhs, 01:38, natten till den 14:e januari

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *