På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221109

HMS Falken

 

Ohoj!
Dagen inledes med återställningsarbete inför att kunna lätta ankare och gå in i Muelle Deportivo, Las Palmas. Skonerten rengjordes inombords såväl som utombords, mässingen putsades och materielen stuvades på sin rätta plats – allt för att kunna glida in i hamnen med flottans möjligtvis ståtligaste fartyg. Under eftermiddagen stod nervösa elever på rad för att få den elevtamp vi ansträngt oss med under ett par veckors tid bedömd. Jag tror aldrig att jag kommer yttra ordet kardel (del av ett tågvirke eller rep) så många gånger under resterande del av min livstid som jag gjort under mina veckor ombord på skonerten.
I skrivande stund sitter jag under Las Palmas stjärnhimmel och blickar ut över den trånga hamnen i vilken vi tidigare under dagen förtöjt. Att få se fartygschefen själv genomföra sin sista förtöjning lämnade knappt ett öga torrt och jag kan tänka mig att den känsla han upplever är bitterljuv. Det är den även för mig. Hemlängtan brottas med upplevelsen av att vara på resande fot och livet ombord HMS Falken har nästan börjat kännas som vardag.
Sista resmålet är nått och kalendersidor har bläddrats förbi i hiskelig fart. Att få uppleva Cádiz, Porto Santo, Funchal, Santa Cruz de Tenerife och slutligen Las Palmas har varit otroligt spännande men de allra vackraste stunderna har trots allt uppstått mitt ute på Atlanten. Omringat av ett hav med en så underbar blå färg som knappt går att beskriva med ord är det svårt att vara missnöjd. Att segla ombord HMS Falken har verkligen varit en stor ynnest.
Avslutningsvis vill jag tacka nyckelbesättningen och min pluton för tre fantastiska veckor tillsammans. Jag vill även passa på att skicka en hälsning hem till min familj och till Anton. Snart ses vi igen.
Ta hand om er!

Kd A. Kildén

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *