På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221108

HMS Falken

Hej o hå!

Klockan är just nu 04:10 och ankringsvakt bedrivs för fulla muggar. Vi ligger ankrade utanför Las Palmas på Gran Canaria och gör oss redo för att imorgon bunkra upp fartyget och sedan förtöja i hamnen. Tidigare idag lämnade vi Teneriffa, där genomfördes det en hel del förtöjningsövningar där vi kadetter skulle agera förtöjningsledare. Las Palmas är vår sista hållplats på denna seglats och resan börjar härmed lida mot sitt slut. Jag tycker hela resan/utbildningen/seglingen har varit riktigt rolig att få uppleva då jag aldrig sett eller varit i Spanien eller Portugal sedan tidigare och självklart har jag även lärt mig massor om sjömanskap och segling med.

Hela ens minne av resan är lite av en röra då alla olika vaktsystem vi går ombord får en att tappa dygnsuppfattningen lite, var det igår eller fem dagar sedan vi gjorde något, det vet jag inte men det är bara att hänga på. Det som återstår av vår resa nu är mycket återställning av fartyget, materiell vård, rengöring och packning av egna persedlar. Jag hörde även från en av skepparna ombord att en middag för hela besättningen tillsammans med oss elever ombord skulle genomföras innan vi mönstrar av båten, det kommer bli trevligt.

Nu är klockan 05:16 och jag går av min vakt om 14 minuter, dom sista pejlingarna ska göras och min vaktavlösare skall purras. Hoppas mitt brev går att läsa utan att få kortslutning för det är lite så jag känner mig när jag skriver detta.
god natt.

Andreas Unger

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *