På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 221105

HMS Falken

Ny dag, nya friska tag.

Vi vaknade upp tidigt på natten till månens strålkastarliknande ljus över oss. Med 90 sjömil kvar kan vi skymta både landmassan från Teneriffa och Grand Canaria. Det är en lättnad av att få se strimmor av ljus i horisonten. Även om det sakta kommer närmare så är det en viss trygghet som infinner sig.

När dagen grydde bjöd kockarna på ägg och bacon till frukost till allas lycka. Det är kul när det blir lite variation i vardagen istället för samma lika som dagen innan. Vi förberedde fartyget för förtöjning och påbörjade vår sakta färd in mot hamnen i Santa Cruz de Tenerife. Målet var att segla in hela vägen till förtöjning. Med vinden i ryggen gled vi sakta in till hamnen och lade silkeslent till vid kaj.

Fortsättningsvis blev det övningar med losskastning och tilläggningsövningar. Vi elever fick rotera på positionerna ombord som däcktjänstledare för aktern och fören. Detta repeterades några gånger tills att vi började få varma kläder i tjänsten. Mellan varje övning blev det en kort utvärdering med vad vi kunde fortsätta med eller förbättra inför nästa försök.

Lunch serverades ombord och fartyget återställdes efter seglingen. Många av de hamnrutiner som från start verkade knepiga att göra har nu för många bli rutin och börjar sitta. Vi tar mer och mer egna initiativ viket är kul både för vår egen del samt besättningens. Efter en kort uppställning fick vi höger-vänster-om (beviljad ledighet) och många gick in till centrum för att upptäcka Santa Cruz.

Nu är det natt igen och fullmånen lyser upp hela kajområdet med sitt ljus. Inte riktigt samma känsla som i början på dygnet då vi nu är omringade av gatlyktor och hamnstråklastare.

Vad morgondagen bjuder på, det från ni höra i nästa resebrev.

Tack och Hej!

Kd Niels Hedberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *